Aquesta setmana estarà marcada per les vagues i manifestacions de tres sectors diferents (sanitat, educació i taxi), que ompliran el centre de Barcelona de protestes. Els primers que van convocar aquesta aturada van ser el Sindicat de Metges, per als dies 25 i 26 de gener, que després de veure com les negociacions amb el departament de Salut han resultat infructuoses, han allargat tres dies més, l'1, 2 i 3 de febrer. La resta de sindicats van donar suport a la vaga convocada pels metges, i serà una protesta de tot el sector sanitari. Amb tot, la Intersindical va decidir avançar-la un dia, al dimarts 24 de gener, sent l'únic sindicat nacional i de classe que ha convocat un dia diferenciat, tal com asseguren en un comunicat, perquè les seves reclamacions no quedin a l'ombra de cap col·lectiu de treballadors. Un mes després que els metges posessin per primer cop la convocatòria de vaga sobre la taula amb setmanes d'antelació per mirar d'arribar a un acord amb Salut, que no ha arribat, els sindicats educatius van optar per reprendre les protestes i convocar també dues jornades de vaga, el 25 i el 26 de gener, als centres de Catalunya. Finalment i enmig del conflicte amb la conselleria de Territori per la regulació de les VTC, el sector del taxi ha anunciat que se sumarà a la vaga de metges i professors el 25 de gener amb una aturada de quatre hores de taxis a la Gran Via i el Passeig de Gràcia de Barcelona, que quedaran tallats al trànsit.

Vaga de metges, infermeres i personal sanitari 

En els últims dies s'han intensificat les negociacions entre Metges de Catalunya i el departament de Salut. Tot i que la convocatòria es va plantejar fa mesos, aquestes no han arribat fins una setmana abans de la vaga que els facultatius van convocar per denunciar tant les condicions assistencials amb els que han d'atendre els pacients, com la seva situació laboral, amb molts metges que han de marxar del país per buscar una feina millor a l'estranger. Aquestes han estat infructuoses: tot i que la conselleria i el sindicat asseguren que comparteixen el diagnòstic, els metges troben a faltar concreció. Per tot plegat, van decidir convocar tres dies més de vaga a principis de febrer.

🩺 Vaga de metges, infermeres i personal sanitari el 24, 25 i 26 de gener: com serà l'aturada a la sanitat?

La conselleria també s'ha reunit amb la Mesa Sindical de Sanitat, que reuneix diferents sindicats, però el resultat va ser el mateix i, a més, aquest organisme ha desconvocat la vaga pel 25 i 26 a causa d'un defecte de forma. Amb tot, Infermeres de Catalunya i altres sindicats que formen part de la Mesa, ja han advertit en un comunicat que la desconvocatòria no afecta la vaga dels dies 24 i 25 de gener (convocada legalment per la Intersindical i a la qual ja s'hi havien adherit) i han fet una crida als treballadors per participar-hi. Les infermeres, a més, posen el focus en la manifestació convocada per dimarts 24 a la plaça Sant Jaume, on podran dur a terme les "reivindicacions pròpies de les infermeres, i diferenciar-nos així de la vaga i les manifestacions convocades pel Sindicat de Metges de Catalunya", una idea en què ja va incidir la seva presidenta, Núria Guirado, en una entrevista a ElNacional.cat.

Aquest diumenge, el sotsdirector del CatSalut, Alfredo García, assegurava que el Departament confia poder aturar la vaga de metges abans de dimecres, però alhora reconeixia dificultats per aplicar millores sense pressupostos, en un  moment en què la seva negociació està encallada. García reivindicava que el nou equip de Salut ha endegat diverses línies de treball, i algunes “han donat un bon fruit”, com ara la signatura del conveni del Siscat, l’acceleració de la negociació de la taula de l’ICS i la creació de la taula d’harmonització entre els dos sistemes. 

Vaga de mestres i professors 

Coincidint amb la vaga de metges, mestres i professors també tornen a sortir al carrer en una nova vaga al sector educatiu els pròxims 25 i el 26 de gener. Després d'un 2022 marcat per les nombroses vagues de la comunitat educativa, especialment en el primer semestre, ara reprenen les protestes davant la manca d'acords amb el Departament d'Educació. L'1 de setembre de 2022, abans que comencés l'actual curs escolar avançat els sindicats van arribar a un acord amb la conselleria de Josep González-Cambray després que aquesta els proposés reduir una hora lectiva dels professors catalans, una de les seves demandes històriques. Això va provocar que es desconvoquessin dues jornades de vaga el setembre, però ara, quatre mesos després, es tornen a repetir. En les últimes setmanes, sindicats i departament han estat debatent les propostes del professorat que s'havien quedat sense resoldre a l'inici de curs, tal com van pactar llavors. 

 

🎒 Vaga de mestres i professors el 25 i 26 de gener de 2023: com serà l'aturada d'educació?

USTEC ha estat el sindicat encarregat de convocar la vaga, a la qual s'han sumat altres sindicats com la Intersindical, la CGT, USOC, professors de Secundària, CNT Ensenyament i el Sindicat d'Estudiants, mentre que CCOO consultarà al personal docent si s'hi afegeix perquè defensa que ha arribat el moment de fer un pas endavant "en l'acord o en el conflicte". Dia 25 de gener, els sindicats es concentraran a la plaça Sant Jaume, des d'on es dirigiran al Parlament de Catalunya. L'endemà, el 26, estan previstes diferents accions descentralitzades al territori i dissabte 28 de gener, també a la plaça Sant Jaume hi ha convocada una concentració unitària amb agents socials. 

En una entrevista a ElNacional.cat, la presidenta d'USTEC, Iolanda Segura, reconeixia que l'última proposta del Departament suposava un pas endavant respecte a les últimes negociacions, però la consideraven igualment insuficient: "Han fet un esforç per fer un pas endavant, però queden pendents moltes qüestions que per nosaltres són crucials i que no són qüestions pressupostàries com seria l’ordre de calendari, que el volem negociar. També el pacte de l’estabilització de les persones interines perquè ningú es quedi al carrer", resumia Segura, una setmana abans de la vaga i enmig d'unes negociacions amb el Departament que continuen en marxa. 

Vaga del sector del taxi enmig de la guerra pels VTC 

Finalment, els últims a afegir-se a aquesta setmana calenta protagonitzada per les vagues i les manifestacions de sanitaris i sector educatiu han estat els taxistes. Si dimecres, 18 de gener, es van reunir amb la conselleria de Territori per intentar desconvocar l'aturada a Barcelona entre el 31 de gener i el 3 de febrer i asseguraven que les posicions no estaven "tan allunyades" com s'imaginaven, divendres 20 anunciaven que se sumarien a les altres convocatòries amb estacionant durant quatre hores els vehicles a la Gran Via (entre els carrers d'Entença i Bailén) i el passeig de Gràcia (fins a l'altura de Rosselló) de la capital catalana, que quedaran tallats al trànsit entre 10 i les 14 hores. 

🚕 Els taxis se sumen a la vaga del 25 de gener de metges i professorat

Per la seva part, Territori ha proposat als taxistes crear una nova llei del taxi a Catalunya que, a llarg termini, substituiria l'actual. L'objectiu, segons han anat explicant, és fer "justícia" al sector i donar resposta a les necessitats de la societat actual.