El mateix dia que el conseller de Salut, Manel Balcells, ha anunciat la signatura del conveni Siscat (Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública) que ha definit com un "abans i un després" per a les millores salarials dels metges, el sindicat Metges de Catalunya ha convocat oficialment la vaga prevista pel 25 i 26 de gener. Aquesta convocatòria arriba un mes després d'anunciar-lo i en veure que no hi ha hagut cap moviment per part de la conselleria per tal de negociar les millores salarials i assistencials que reclamen. "Metges de Catalunya ha presentat davant el Departament de Treball l'escrit formal de convocatòria de vaga. També hem entregat una còpia a l'Institut Català de la Salut i a les patronals del sector", ha anunciat avui Xavier Lleonart, lamentant que durant aquest darrer mes no s'ha anat més enllà de contactes informals amb l'administració. 

A més, Lleonart també ha lamentat que en les taules de negociació laboral s'han presentat propostes "insuficients per revertir la situació crítica del sistema i que no retenen el talent mèdic imprescindible per millorar l'atenció a la ciutadania. Per això, des del sindicat denuncien una "manca de consciència sobre el que ens estem jugant". "Vam manifestar de forma clara que no volíem fer vaga i també de manera clara hem de dir que estem preparats per fer la vaga si és necessari. Estem cansats i farts d'exercir en les condicions lamentables en què sovint ho hem de fer i farem el que calgui perquè hi hagi canvis i es facin ja", ha explicat Xavier Lleonart, deixant clar a quina teulada hi ha la pilota per resoldre el conflicte: "Queda encara un mes, tot depèn de l'administració". 

Un conveni insuficient 

Per altra banda, Metges de Catalunya també ha anunciat finalment el seu rebuig al conveni col·lectiu Siscat, desmarcant-se de la signatura del preacord anunciada pel conseller i en la que participen la Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES), així com els sindicats CCOO, UGT i Sindicat d’Infermeria (SATSE). Segons han expressat en un comunicat, consideren que aquest pacte ignora la gravetat de la crisi que viu la professió mèdica, "oferint unes millores laborals i retributives clarament insuficients per al col·lectiu", allunyades de les seves demandes. Hores abans, el conseller Manel Balcells assegurava que aquestes millores eren "un pas gegantí" en les millores de les condicions laborals.