Ja dilluns passat deien que d'aquella setmana "no havia de passar”, perquè no hi havia “esculls insalvables” per un acord per als pressupostos de la Generalitat. Però va passar la setmana i va continuar sense pacte entre el Govern i el PSC. Més aviat el contrari: va acabar amb retrets entre les dues parts en negociació. Aquest dilluns, Esquerra Republicana ha volgut fer un nou cop damunt la taula. La portaveu i secretària general adjunta, Marta Vilalta, ha culpat sobretot els socialistes però també Junts per Catalunya del retard en la tramitació dels comptes: “Tant per part del PSC com de Junts haurien d’explicar al país per què només busquen excuses i anteposen els interessos de no sabem qui als interessos del país”. Ja es compleixen tres setmanes amb els pressupostos de l'any passat prorrogats, i sense cap horitzó de desbloqueig. Fonts republicanes admeten que és "desesperant".

En la roda de premsa posterior a l’executiva d’aquest dilluns, Marta Vilalta ha recordat que “fa mesos que estem negociant, des del novembre, i estem a la recta final de gener”. Un cop més, la dirigent republicana ha recordat que “no hi ha ni esculls ni impediments” a nivell pressupostaris, però que els altres actors estan buscant “excuses” per a “dilatar” aquest acord. “Cada dia de pròrroga és un dia que s’impedeix a la gent disposar d’aquests recursos més necessaris que mai”, ha advertit. I ha reblat: “Quan hi ha voluntat política es busquen acords. Quan no n’hi ha, es busquen excuses”.

La realitat és que el PSC continua posant demandes damunt la taula, com és l’impuls del Quart Cinturó. La resposta d’ERC: “Ara l’excusa es diu B-40". I ha disparat: “Mentre algú defensa un traçat concret d’una carretera que ha estat objecte de matisos, mentre alguns volen supeditar aquesta qüestió, estan impedint que hi ha 1.300 milions d’euros per salut o ajudes per a 100.000 famílies, que es pugui garantir. Tot això s’està bloquejant per una carretera i és injust”. I Marta Vilalta ha reblat el seu missatge amb una pregunta als socialistes: “Es vol deixar perdre tot això per una carretera?”.

 

Malgrat tot, els republicans eviten supeditar els pressupostos catalans a altres negociacions, com les que es puguin produir a Madrid en altres àmbits. “Sempre actuem de forma responsable, posant per davant de tot els interessos del país”, ha defensat Vilalta, que ha afegit: “Així prenem les decisions i ens agradaria que tothom fes el mateix”.

La cimera i l’escridassada

Cinc dies després de la cimera hispanofrancesa i de les manifestacions independentistes contra Pedro Sánchez i Emmanuel Macron, els republicans fan una valoració “molt positiva de la mobilització i del missatge”. En aquest sentit, ha qualificat com a “anecdòtica” l’escridassada per part d’una vintena de persones a Oriol Junqueras, president del partit, entre crits de "fora botiflers" i algú que va cridar "Junqueras, traïdor, torna a la presó". Unes crítiques i xiulets que són “totalment legítims”, segons ha dit Marta Vilalta. Ha contraposat que ells prefereixen que la gent canalitzi la “decepció” i la “frustració” contra l’Estat espanyol i no amb “retrets entre nosaltres”.