Metges de Catalunya mantindrà la vaga després d'una reunió sense èxit amb el Departament de Salut, tot i que es tornaran a reunir dilluns vinent — dos dies abans de l'inici de l'aturada del 25 i 26 de gener. El secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, ha demanat a la Generalitat "concreció i calendari" de les propostes per millorar la situació dels treballadors i desconvocar les mobilitzacions. "Falta molt camí per recórrer", ha lamentat Lleonart en declaracions als periodistes quan ha acabat la trobada d'aquest dimecres a la tarda. Una trobada que ha comptat amb la presència del conseller de Salut, Manel Balcells; el sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Alfredo García; i la secretària general de Salut, Mercè Salvat.

🥼 Vaga de Metges a Catalunya 2023: tots els detalls de l'aturada del 25 i 26 de gener

Les dues parts han constatat que comparteixen "diagnòstic" i "objectiu" per millorar el sistema sanitari públic, fins al punt que el secretari general de Metges de Catalunya ha destacat "la voluntat d'arribar a acords i solucionar el greu problema" de la sanitat catalana del departament. Però això no atura cap de les mobilitzacions previstes el 25 i el 26 de gener, ara com ara. Per la seva banda, García ha assenyalat que Salut ha lliurat al sindicat una proposta per escrit i que n'esperen la valoració de cara a dilluns — quan es tornaran a reunir. El sotsdirector del CatSalut no ha revelat detalls del text, tot i que ha indicat que concreta aspectes "de professionalisme" i no retributius.

Reivindicacions de la vaga de metges

La reunió entre Metges de Catalunya i Salut s'ha allargat durant tres hores, que han servit per estar "millor que ahir perquè hi ha una via de diàleg oberta, una comprensió i un reconeixement mutu pel que fa als problemes i les propostes". Així ho ha explicat Lleonart, que ha insistit en el fet que estan a "l'inici del camí".  "Necessitem un nivell de concreció i calendari que en aquests moments no tenim i estem treballant intensament per arribar a solucions que satisfacin les parts", ha insistit. El secretari general del sindicat ha afegit que "falta encara molta feina": "La vaga segueix endavant perquè per poder desconvocar necessitem més concreció i un calendari d'aplicació. Això no ho tenim en aquest moment".

Metges de Catalunya va anunciar la vaga fa dos mesos i la va convocar formalment fa un mes, després de rebutjar el conveni de Salut. La idea era donar prou marge de temps al departament per parlar, però ara aquests dos mesos s'esgoten i encara no s'han acabat de concretar les propostes al sindicat. Que què demanen els metges? Les seves reivindicacions es divideixen en sis grans blocs, disponibles en un document del seu lloc web:

  • Planificació: increment substancial del nombre de facultatius que presten assistència al sistema públic de salut.
  • Retribucions: aproximar la retribució mèdica mitjana de Catalunya a la dels països més propers i dignificar el sobreesforç que realitzen els facultatius per la falta de personal.
  • Jornada i descansos: recuperar la jornada laboral de 35 hores setmanals i respectar els descansos mínims, així com reduir l'esgotament dels professionals.
  • Sobrecàrrega: conèixer i dimensionar adequadament les necessitats de facultatius segons l'excés de treball que realitzen les plantilles mèdiques dels centres i dignificar les consultes, alhora que assegurar la qualitat assistencial.
  • Formació: garantir l'actualització del coneixement mèdic i desvincular la formació dels facultatius de la indústria farmacèutica.
  • Contractacions: erradicar la precarietat i establir un sistema garantista amb capacitat de captar i retenir el talent mèdic.