Professors i mestres de Catalunya tornen a sortir al carrer en un nou dia de vaga d'educació els pròxims 25 i el 26 de gener de 2023. La comunitat educativa reprèn així les protestes que va protagonitzar a principis d'aquest any després que no haver arribat a cap acord amb el Departament d'Educació. Ambdues parts han estat negociant durant setmanes sobre com s'havia de revertir les retallades que havien quedat fora de l'acord assolit l'1 de setembre passat, just abans de l'inici del curs 2022-2023. La protesta coincideix amb la vaga convocada per Metges de Catalunya a tots els centres sanitaris.

Qui convoca la vaga de professors a Catalunya?

El sindicat USTEC és qui va convocar la vaga. Després, altres sindicats com la Intersindical, la CGT, USOC, Professors de Secundària, CNT Ensenyament i el Sindicat d'Estudiants s'hi han sumat a la convocatòria. Per la seva banda, CCOO consultarà al personal docent si se suma a la vaga perquè defensa que ha arribat el moment de fer un pas endavant "en l'acord o en el conflicte". 

Com seran les jornades de vaga?

Des dels sindicats d'educació han convocat 3 jornades de vaga. La primera serà el dimecres 25 de gener, a les 11:00 hores es concentraran a la plaça Sant Jaume i s'iniciarà una manifestació fins al Parlament. En la segona jornada, el dijous 26, estan previstes diferents accions descentralitzades al territori. Per últim, el dissabte 28 de gener, també a la Plaça Sant Jaume hi ha convocada una concentració unitària amb agents socials. 

Motius de la vaga de mestres i professors

Sindicats i conselleria van acordar l'1 de setembre passat negociar per avançar en la reversió de les retallades. Així, durant aquest darrer trimestre de l'any han celebrat reunions negociadores que han finalitzat sense acord i que han portat el sindicat a convocar la vaga. Aquest dijous 19 de gener, es van reunir a la Mesa Sindical, Educació va proposar recuperar el primer estadi docent a 6 anys a partir del desembre del 2023, és a dir, que el primer suplement retributiu per anys treballats es torni a percebre quan se'n compleixin 6 i no 9, com és ara. Per als sindicats no és suficient i reclamen poder negociar el calendari escolar, ara la reclamació passa per "blindar el juliol", així com la reducció de dues hores lectives pels professionals majors de 55 anys i el pacte d'estabilitat del personal interí. 

Consulta sobre la vaga de professors

Després de la trobada amb Educació, alguns sindicats plantegen fer una consulta als docents sobre l'acord que els proposa el Departament i preguntar si són partidaris d'acceptar-ho o bé continuar amb la convocatòria de vaga. Des de CCOO volen que la consulta sigui unitària de tots els sindicats. Aquesta organització ha impulsat una consulta entre els seus afiliats, però defensa que tots els docents –uns 85.000 al sistema públic- "tenen dret a tenir veu" en el conflicte. Finalment, la consulta no serà unitària i CCOO la farà per la seva banda i els seus afiliats podran votar fins al dilluns 23 a les 20:00 hores. Altres sindicats com UGT estan estudiant si sumar-se a la consulta, que seria telemàtica i que s'hauria de fer en els pròxims dies, ja que la vaga és la setmana que ve. 

Educació espera ara que els sindicats facin els seus processos per avaluar la proposta que hi ha sobre la taula. Es preveu que el Departament d'Educació i els sindicats es tornin a reunir abans de les jornades de vaga.