Tres dies més de vaga de metges. Així ho ha anunciat el sindicat Metges de Catalunya, que ha ampliat l'aturada dels facultatius als dies 1, 2 i 3 de febrer. Durant aquesta darrera setmana el sindicat s'ha reunit amb el Departament de Salut, però les negociacions no han estat suficients per desconvocar la vaga dels dies 25 i 26 de gener. Tal com han anunciat en un comunicat, Metge de Catalunya "àmplia la crida a la mobilització a l’espera que el Departament de Salut proposi mesures d’efecte immediat que puguin resoldre la sobrecàrrega assistencial i la crisi de facultatius que pateix el sistema". Igual que en la primera convocatòria, estan cridats a la mobilització tots els facultatius dels hospitals i centres d’atenció primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa sanitària concertada (SISCAT).

D'aquesta manera, el sindicat Metges de Catalunya avisa al Departament que les mobilitzacions "no s’aturaran després dels dos primers dies d’aturades”, sinó que el conflicte s’allargarà mentre no s’aportin solucions que puguin començar a resoldre els “greus problemes” que pateix el sistema. Els metges fan èmfasis en la sobrecàrrega de treball i la crisi de facultatius derivada de les condicions assistencials, laborals i retributives que s’ofereixen als professionals. "Tot i que l’inici de les negociacions amb Salut ha corroborat que el diagnòstic de la situació i les preocupacions són compartides, Metges de Catalunya reclama que les mesures que es plantegin per part de la conselleria tinguin un efecte immediat i un calendari concret d’aplicació", remarquen des del sindicat, que té prevista una nova reunió amb la conselleria dilluns 23, dos dies abans que comenci la seva vaga. La Intersindical va convocar una aturada també pel dia 24 a la qual se li ha afegit la Mesa Sindical de Sanitat, però no el Sindicat de Metges. 

Unes negociacions sense resultat amb el departament de Salut 

A la sortida de la reunió celebrada aquest dimecres amb Salut, el secretari general del sindicat, Xavier Lleonart, demanava a la Generalitat "concreció i calendari" de les propostes per millorar la situació dels treballadors i desconvocar les mobilitzacions. "Falta molt camí per recórrer", lamentava dimecres Lleonart després de la trobada amb el conseller de Salut, Manel Balcells; el sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Alfredo García; i la secretària general de Salut, Mercè Salvat. Amb la decisió anunciada pel sindicat Metges de Catalunya es constata que la proposta que va enviar per escrit el Departament als treballadors no els ha convençut. En principi, la conselleria esperava conèixer la seva decisió de cara a dilluns, per a la nova reunió. En el text, segons el sotsdirector de CatSalut, es concretaven aspectes professionals.

En una entrevista a aquest mitjà, el mes de desembre Xavier Lleonart, secretari general del sindicat, explicava que havien convocat la vaga amb dos mesos d'antelació per tenir prou temps per negociar amb el Departament millores pel sector: "Sembla que, malauradament, les administracions, l'única cosa que entenen és una convocatòria de vaga per a posar-se les piles. Això no ens agrada gens, no va amb el nostre tarannà, voldríem donar el millor de nosaltres mateixos, atendre la població i suplir les mancances del sistema, però hem comprovat que aquesta és l'única manera que ens facin cas", deia llavors. Ara, davant la manca d'acords, han decidit ampliar la vaga tres dies més.