L'Audiència Nacional farà pública demà la sentència al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la cúpula del Departament d'Interior.

El tribunal notificarà aquest dimecres a dos quarts de deu del matí la sentència del judici contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'ex-secretari general d'Interior Cèsar Puig i l'ex-director general dels Mossos Pere Soler pels fets de setembre i octubre del 2017.

El judici es va celebrar a Madrid entre gener i març, i després es va interrompre per la pandèmia. La vista oral es va acabar al juny.

La Fiscalia, que inicialment acusava per rebel·lió, finalment va acusar només per sedició i fins i tot va obrir la possibilitat a condemnar només per desobediència. Les diferències de criteri entre els tres magistrats han endarrerit la sentència més del previst.

En joc està l'absolució o dos possibles delictes: desobediència, que estalviaria la presó als processats, o la sedició, que seguiria la línia del Tribunal Suprem amb els presos polítics.

 

Audiència Nacional

La resolució desvelarà si l'Audiència Nacional segueix o no el criteri marcat pel Tribunal Suprem, que l'octubre de l'any passat va condemnar nou dels dotze líders independentistes jutjats pel procés per sedició. La Fiscalia de l'Audiència Nacional va començar acusant per rebel·lió, però en la fase final del judici va rebaixar la seva acusació contra Trapero i els excaps polítics al delicte pel qual poden ser condemnats.

L'advocada de Trapero, Olga Tubau, va desmuntar l'acusació de la Fiscalia pels delictes de sedició i desobediència amb un informe final magistral que defensava que el major dels Mossos d'Esquadra, en tot moment, havia complert el mandat judicial.

En la mateixa línia, l'advocat de Pere Soler, Cristóbal Martell, trinxava els arguments de la Fiscalia. La defensa de l'exdirector dels Mossos va negar "radicalment" que intentés "alinear" el cos en favor de la independència de Catalunya i va indicar que el dispositiu que van dissenyar per impedir el referèndum il·legal de l'1-O "podrà semblar molt hippy, però el que no va ser és un engany".

I justament les proves febles contra el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, i la cúpula d'Interior per demostrar el delicte de sedició van portar la Fiscalia a defensar una segona opció: la desobediència

Tot està obert. I quatre mesos després del final del judici, aquest dimecres sortirem de dubtes. Si no es filtra abans, es coneixerà la sentència cap a dos quarts de deu del matí.