El judici al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'ex-secretari general d'Interior César Puig i l'exdirector de la policia Pere Soler ha quedat vist per a sentència. 

Després de dos mesos de vistes, l'aturada obligada pel confinament de la Covid-19 i tres dies intensos de conclusions finals, el tribunal presidit per Concepción Espejel es retira a deliberar per decidir si condemna els processats per sedició, desobediència o, per contra, si els absol, com han demanat les defenses.

La Fiscalia no ha pogut provar l'alçament tumultuari que identifica el delicte de rebel·lió, tal com va passar al Tribunal Suprem, i ha rebaixat l'acusació a sedició, tot i que tampoc n'ha presentat proves. L'alternativa és una desobediència que els advocats tampoc veuen justificada. 

Amb el principal testimoni de càrrec, el coronel Diego Pérez de los Cobos, desacreditat després que l'hagin apartat com a càrrec de confiança pels informes sobre el 8-M, l'acusació queda despullada i el tribunal haurà de decidir si realment pot condemnar els acusats a passar 10 anys a la presó, en el cas de la sedició, o bé els inhabilita 10 anys per exercir els seus càrrecs polítics o policials, segons el cas.

Les defenses desmunten l'acusació

"L'acusació no té cap prova de càrrec perquè es pugui condemnar per sedició". Olga Tubau, l'advocada de Josep Lluís Trapero, ha centrat el seu al·legat final a desmuntar tota l'acusació de la Fiscalia per un delicte de sedició. També ha tombat l'alternativa que proposa el ministeri públic perquè tot plegat "no quedi en paper mullat", la desobediència

Tubau ha destacat que en tot moment el major va actuar complint el mandat judicial. De fet, l'advocada ha destacat que abans de donar compliment material a les ordres del TSJC "va anar més enllà" quan va intervenir a la reunió del Palau de la Generalitat i va demanar desconvocar el referèndum.

Això "polvoritza la sedició i la desobediència" que la Fiscalia defensa davant el tribunal. 

L'advocada del major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha carregat aquest dimecres contra el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, de qui ha desqualificat la tasca com a coordinador del dispositiu policial pel referèndum independentista de l'1 d'octubre del 2017, ja que "l'error" en l'actuació d'aquest dia va ser dels tres cossos desplegats, és a dir, policia autonòmica, Policia Nacional i institut armat.

 

 

D'altra banda, Martell ha estat avui 100% Martell. Feia 5 hores que esperava el seu torn per fer l'informe final en defensa de l'exdirector de la policia Pere Soler i ha entrat com un llamp. La luxació a l'espatlla no ha impedit el característic moviment de braços —i de tot el cos— del reconegut advocat barceloní Cristóbal Martell. La defensa de l'exdirector dels Mossos ha negat "radicalment" que intentés "alinear" el cos en favor de la independència de Catalunya i ha indicat que el dispositiu que van dissenyar per impedir el referèndum il·legal de l'1-O "podrà semblar molt hippy", però el que no va ser és "un engany".

Després de l'extensa intervenció de la defensa del major Josep Lluís Trapero, l'advocat Cristóbal Martell ha agafat el testimoni per exposar l'informe final en què demana a l'Audiència Nacional que absolgui el seu defensat, que s'enfronta a una petició de 10 anys de presó per sedició o 60.000 euros de multa per desobediència.

"En aquesta guerra no hi era Pere Soler", ha deixat clar el lletrat, que ha negat que la seva actuació durant la tardor del 2017 a Catalunya quadri amb un delicte de sedició. Ni va participar en la "gènesi" dels documents policials dels Mossos, ha indicat el lletrat, ni en les reunions en què Trapero i altres comandaments policials van "comminar" l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i a altres alts comandaments de la Generalitat perquè desconvoquessin el referèndum. "Em perdonarà el meu patrocinat, però no era a l'escenari, no hi era", ha dit.

 

 

Després de Martell, la defensa de l'ex-secretari general de la Conselleria d'Interior César Puig, Fermín Morales, ha començat el seu informe demanant l'absolució del seu defensat perquè "ni es va comportar de manera sediciosa ni de manera desobedient" davant del Tribunal Constitucional.