Pere Soler, ex-director general de la Policia entre juliol i octubre del 2017, no va tenir temps de fer pràcticament res tot i que es va trobar amb els dos moments que han marcat la història recent d'aquest cos: els atemptats del 17-A i el referèndum de l'1-O.

I així ho ha volgut reflectir durant la seva declaració a l'Audiència Nacional. Soler ha volgut deixar clar que ni ell va donar ordres als Mossos d'Esquadra ni li ho va demanar el conseller Quim Forn. De fet, pràcticament no parla amb Josep Lluís Trapero els dies previs al referèndum i quan ho fa, el major pràcticament se'l treu de sobre.

"Durant tot el temps que estic en el càrrec, de juliol a octubre, en cap moment el conseller em demana que els digui als Mossos que estiguin per la defensa del referèndum. I no dono cap instrucció als comissaris", ha explicat al fiscal durant un interrogatori força desagradable. "Jo no tenia cap ingerència sobre els Mossos d'Esquadra", ha insistit.

 

 

L'exdirector de la Policia ha explicat al fiscal Miguel Ángel Carballo que mai es va plantejar dimitir perquè diu: "A mi ningú em demana que faci res il·legal".

Soler ha admès que es va oferir a ocupar el càrrec quan va veure que podria quedar vacant, per la tensió política del moment. "Se'm planteja diversos cops si vull anar al Departament d'Interior, el 2015, el 2016... dic que no. Li vaig dir al conseller Jané que si algun cop no tenien ningú, ja hi aniria. Quan hi ha la vacant em truca el senyor Forn i m'ofereix el càrrec, però també em diu que està parlant amb més gent".

L'1-O

Al llarg de la seva declaració, Pere Soler ha donat a entendre que no només no va interferir en les decisions del cos, sinó que ningú li feia cas: "Ningú em respon", ha dit referint-se a les poques comunicacions i intercanvi d'opinions que va tenir amb Trapero i amb el conseller Carles Mundó, qui es plantejava presentar una querella contra la Fiscalia. 

 

 

L'1-O Soler va personar-se al CECOR del carrer Bolívia, però tal com va entrar, en va sortir: "L'1-O em trasllado a Bolívia, saludo i me'n vaig".

Pere Soler ha dit que no li corresponia supervisar els plans d'actuació i que els Mossos ja estaven sota la jurisdicció de la judicatura en el moment en què comencen les ordres de Fiscalia i el TSJC.

Sobre Diego Pérez de los Cobos, que és qui l'estat espanyol designa per coordinar el dispositiu de seguretat de l'1-O, Soler ha dit que mai s'hi va posicionar en contra, tot i que des del departament es creia que era responsabilitat dels Mossos: "Es podia discutir, una altra cosa és que no s'acatés".

Les xarxes

L'endemà d'assumir el càrrec, el conseller Quim Forn fa unes declaracions on assegura que els Mossos d'Esquadra facilitaran el referèndum. Sobre aquest extrem, Soler ha tirat pilotes fora: "Una cosa és el que manifestava el conseller i l'altra el que recollien els mitjans".

"En un tuit vaig manifestar que els Mossos complirien la llei"

Soler va intentar donar la imatge de cos blindat amb un tuit que avui també ha sortit al judici: "En un tuit vaig manifestar que els Mossos complirien la llei". Però la presència a Twitter del director general de la Policia es va tallar en sec després de dir des de l'acte del TNC "no ho podran evitar". 

“El major Trapero em va dir que millor que no faci tuits”, ha explicat Soler al fiscal quan ha començat la bateria de preguntes sobre els tuits que va fer els dies previs al referèndum.

"Em vaig assabentar per la ràdio dels escorcolls del 20-S"

Pere Soler ha negat tenir cap contacte amb Jordi Sànchez, tot i que el fiscal li ha retret que el 30 de setembre i l'1 d'octubre li va trucar. Segons l'exdirector de la Policia, li va trucar l'1-O, el dia "del referèndum declarat il·legal", perquè hi havia unes tarimes a plaça Catalunya i ningú de l'ANC atenia les trucades.