"L'acusació no té cap prova de càrrec perquè es pugui condemnar per sedició". Olga Tubau, l'advocada de Josep Lluís Trapero, el major dels Mossos d'Esquadra, ha centrat el seu al·legat final de més de 5 hores —i que reprendrà demà— en desmuntar tota l'acusació de la Fiscalia per un delicte de sedició. També ha tombat l'alternativa que proposa el ministeri públic perquè tot plegat "no quedi en paper mullat", la desobediència

Tubau ha destacat que en tot moment el major va actuar complint el mandat judicial. De fet, l'advocada ha destacat que abans de donar compliment material a les ordres del TSJC "va anar més enllà" quan va intervenir a la reunió del Palau de la Generalitat i va demanar desconvocar el referèndum.

Això "polvoritza la sedició i la desobediència" que la Fiscalia defensa davant el tribunal. 

Però Tubau també ha remarcat que en totes les reunions que es van fer, tant les del Govern com la junta de seguretat amb l'estat espanyol, "ni els responsables de l'Estat ni ningú va tenir cap dubte sobre que es faria el referèndum".

"El referèndum il·legal es va celebrar i cap dels tres cossos cridats a impedir-ho, ni junts ni per separat, van poder complir el que s'havia manat. Va ser un fracàs policial davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) —que va ser l'òrgan judicial que va ordenar impedir-lo— o potser va ser principalment un fracàs polític del qual es fa responsables als cossos policials", ha afirmat en el seu informe de conclusions en el judici en el qual Trapero està acusat de sedició en el procés.

La lletrada del major, Olga Tubau, ha sostingut l'estratègia de defensa que ha mantingut el seu representat durant el judici, i és que l'1-O van sortir a votar "dos milions de persones" i "no hi havia efectius policials suficients de cap dels tres cossos" per detenir-los.

Però, a més, l'advocada ha denunciat que siguin precisament Policia Nacional i Guàrdia Civil els cossos que s'encarreguin de la investigació del procés quan ells mateixos també tenien l'encàrrec del TSJC per impedir el referèndum. Els seus atestats, ha manifestat, estan tenyits de "valoracions personals dirigides a fer responsable exclusivament" Trapero.

En la seva opinió, "Guàrdia Civil i Policia Nacional tenen un interès directe en aquests fets perquè si es condemna al major Trapero" i si en la sentència que dicti l'Audiència Nacional es diu que l'1-O va ser un "fracàs dels Mossos d'Esquadra", aquests altres dos cossos "veuran la seva imatge restablerta".

Tubau també ha censurat que es vulgui fer Trapero "responsable dels actes de tercers", és a dir, d'altres mossos que van intervenir el dia del referèndum independentista. "És com si hagués estat omnipresent i fora totpoderós sobre tots els agents que van intervenir en la Conselleria d'Economia el 20 de setembre o en els centres de votació l'1 d'octubre", ha remarcat.