Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull han demanat al Tribunal Suprem que acceleri l'informe sobre els seus indults. En un escrit dirigit a l'alt tribunal, reclamen que "procedeixi a emetre el corresponent informe sobre la idoneïtat de concedir l'indult interessat, donant el màxim impuls processal a la seva tramitació".

L'escrit presentat per la defensa de Sànchez, Rull i Turull recorda al Suprem que la sol·licitud d'aquest indult "es va presentar fa més d'un any", raó per la qual insisteix en la necessitat d'accelerar la seva resposta. L'informe del tribunal sentenciador no és vinculant, la darrera paraula la té el govern espanyol.

Pendents dels informes

La defensa explica que ha tingut coneixement a través dels mitjans de comunicació que la Fiscalia ja ha enviat el seu informe, desfavorable, a la sala. Per això, demana que se'ls faci arribar com més aviat millor. A més, reclama que es faci el mateix amb el de l'Advocacia de l'Estat i, en cas que aquesta no l'hagi elaborat, l'hi requereixi "amb caràcter immediat".

El Tribunal Suprem, segons ha informat RAC1, ja està elaborant l'informe, si bé aquesta resolució trigarà temps a arribar. De fet es descarta que estigui enllestida abans del 14 de febrer, data en què, a l'espera d'una decisió definitiva, se celebrarien les eleccions al Parlament de Catalunya. El tribunal ja té damunt la taula l'informe de la Fiscalia, que rebutja la mesura de gràcia en considerar que les penes són ajustades al delicte que van cometre i que l'indult suposaria una lesió a l'ordre constitucional.

judici procés   acusació vox

Els lletrats de Vox al judici al procés / Arxiu

L'escrit de Vox

L'acusació particular en el judici al procés, el partit d'extrema dreta Vox, ha enviat al Suprem, per iniciativa pròpia, el seu informe on expressa la seva rotunda oposició a l'indult. En l'escrit, l'advocada Marta Castro, que dirigeix l'equip jurídic dels ultres, denuncia que amb els indults s'enviaria a la societat un missatge, el de "la més absoluta impunitat dels delictes comesos contra l'ordre constitucional". 

De fet, la llei estableix que els qui han d'emetre un informe i enviar-lo al Suprem són la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Institucions Penitenciàries, però no les altres acusacions que hagin participat de la causa. Encara falta per arribar l'informe de l'Advocacia de l'Estat, que depèn del Ministeri de Justícia.

 

Imatge principal, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull, al Congrés / EP