El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dijous que proposarà crear una "comissió de treball" al líder de l'oposició, Alberto Núñez Feijóo, en la reunió que espera mantenir amb ell abans de final d'any. L'objectiu, segons ha indicat, és abordar tres temes que considera "fonamentals" per a aquesta nova legislatura que ara s'enceta: la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), un nou finançament autonòmic i la reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar el terme "disminuïts" en referència a les persones discapacitades. Sánchez ha llançat la proposta; si el líder del PP recull el guant, amb el cost polític que suposi, està per veure.

Aquest dimecres Sánchez ja va anunciar que cridarà Feijóo pròximament i que espera reunir-se amb ell abans que acabi aquest 2023 per abordar aquests tres temes, però ara ha afegit que vol crear aquesta "comissió de treball" amb la participació activa del PP, segons ha indicat en una entrevista a 'Espejo Público'. En aquest sentit, el president espanyol assenyala que considera important que els dos principals partits de l'Estat, PSOE i PP, treballin "amb un horitzó d'acord" en l'"inici de la legislatura" sobre els tres temes esmentats anteriorment.

Respecte a la posició del PP, que es mostra escèptic sobre la possibilitat d'arribar a algun acord amb l'Executiu, Sánchez ha respost assenyalant les diferències que al seu judici hi ha entre el seu govern i els populars i ha tret pit de les mesures en les quals ha treballat el seu Executiu en les dues setmanes que porta en marxa, com la Llei de Paritat, l'augment de l'ajuda humanitària a Gaza i la negociació per apujar el salari mínim. Davant d'això, segons assenyala, hi ha PP i Vox, que en aquest mateix període de temps han convocat "70 manifestacions" per protestar contra l'Executiu i sobre els quals diu que la seva alternativa és derogar tot allò que ha fet el seu govern. Sánchez pensa que "se'ls farà molt llarg" i que "estan corrent una marató com si fos una carrera de 100 metres".

Reivindicació de l'amnistia: "El PP l'hauria aprovat si no hagués necessitat Vox"

D'altra banda, Pedro Sánchez ha aprofitat també per defensar la llei d'amnistia al Procés com una norma que "encarna perfectament els valors de la Constitució" i que servirà per "superar contenciosos" i "retornar al sistema polític actors que n'estaven fora". En aquest sentit, ha assegurat que està convençut que si el PP no hagués necessitat el suport de Vox per intentar la investidura de Feijóo i pogués pactar amb Junts "hauria aprovat la llei d'amnistia". Un cop més ha apuntat que considera "anormal" que hi hagi quatre taules de negociació/diàleg, "dues amb ERC i dues amb Junts" i verificadors diferents per a cada formació, però ha insistit que tot plegat permetrà "recuperar un debat normalitzat" sobre el model territorial.

El president espanyol també ha recordat que l'expresident 'popular' José María Aznar va signar 1.400 indults en un sol dia i es va reunir amb ETA a Suïssa, i que a Europa hi ha hagut 50 amnisties des de la Segona Guerra Mundial que, argumenta, han tingut efectes beneficiosos. "Estem parlant no només de qüestions normatives, sinó també de valors", perquè "els conflictes polítics s'han de superar des de la política, no des de la judicialització de la política".

"No és cert que sigui admetre que l'Estat s'ha equivocat"

També ha negat que l'amnistia impliqui que l'Estat es retracta del que va fer a partir del 2017. "Amnistiar és perdonar", però "no és cert que sigui admetre que l'Estat s'ha equivocat" —en referència a les crítiques que ha versat l'exlíder socialista Felipe González— perquè la llei fa "una reivindicació de la Constitució i la democràcia espanyola" i el que fa és "retornar al sistema polític actors que n'estaven fora". En aquest marc, ha recordat que "ningú exigeix" a les formacions independentistes o a l'expresident Carles Puigdemont que "oblidin o abandonin" els seus objectius polítics. "La clau està en el fet que es garanteixi la convivència i el marc constitucional", i "el que hem de fer ara és superar allò i mirar al futur", ha conclòs.