Felipe González ha exigit a Pedro Sánchez noves eleccions abans que l'amnistia, ara que les negociacions amb Junts entren a la recta final. L'expresident del govern espanyol ha tornat a criticar l'actual PSOE per les converses amb l'independentisme català i aquest dimecres ha difós un vídeo mitjançant la seva fundació per defensar que "no paga la pena" aprovar la llei per "set vots", de manera que ha apostat per una repetició electoral per "guanyar".

En el vídeo, González ha considerat que Sánchez encara "és a temps" de dir-li a Carles Puigdemont "fins aquí hem arribat" i ha insistit en el fet que l'amnistia representa "encetar un meló" les conseqüències del qual "seran pitjors". L'exlíder socialista també ha reiterat que la llei va en contra de la Constitució i ha qüestionat que Junts per Catalunya sigui un partit progressista: "Penso en el que es defineix com a un govern progressista. Què hi ha de progressista a la gent de Puigdemont? Serà una dreta més o menys, però per descomptat solidària i progressista no és". 

Els indults van ser positius, però l'amnistia no ho serà

L'expresident s'ha defensat a ell mateix davant les crítiques i ha assegurat que és "disciplinat" amb les posicions del partit, tot criticant que el PSOE ha fet "una evolució ràpida" a favor de l'amnistia després de les eleccions del 23-J quan no hi ha raons "jurídiques" ni "polítiques" per "començar a encetar un meló les conseqüències del qual ja estem vivint i seran pitjors". També s'ha preguntat si aquest canvi obeeix a "oportunisme" polític o una oportunitat per "calmar la vida política" al voltant del conflicte català.

González ha reconegut que els indults als presos polítics van ser positius perquè van ajudar a calmar la convivència a Catalunya, però ha matisat: "Una cosa és perdonar, no oblidar-ho i una altra demanar perdó. Ens estan obligant a demanar perdó. No només esborrar els delictes, és que els hem de demanar perdó a Puigdemont i considerar-lo com a Tarradellas. Aquest és un pròfug de la justícia". A més, ha mostrat el seu rebuig a un mediador i ha insistit en el fet que "una amnistia sense consens de les Cambres mai funcionarà i desfarà la convivència". Finalment, s'ha mostrat avergonyit perquè la llei s'estigui "redactant a Brussel·les" i "amb les persones amnistiades". Sigui com sigui, el PSOE i Junts s'han emplaçat a anunciar l'acord aquest dijous —tot i que als socialistes encara els faltarà rubricar l'acord amb el PNB—.

 

Imatge principal: Felipe González amb els també expresidents José Luis Rodríguez Zapatero i José María Aznar al Congrés dels Diputats, durant la jura de la Constitució de la princesa Leonor / Efe