L’acord de PSOE i Sumar inclou finalment un nou sistema de finançament autonòmic. Així ho ha confirmat aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que en roda de premsa posterior al Consell de Ministres ha remarcat aquesta reforma del sistema com un “pilar” del pacte entre els partits de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. Sumar sí que ha avançat aquest pacte en un comunicat a primera hora d’aquest dimarts, però el PSOE no ho mencionava. Finalment, la també ministra de Política Territorial ha confirmat que sí que és un element inclòs en l’acord per reeditar un govern de coalició.

Rodríguez ha recordat que el finançament autonòmic és “un dels temes que van quedar pendents en la darrera legislatura”, ja que el model està caducat i pendent de revisió des de fa pràcticament una dècada, des del 2014. Ha assenyalat, però, que aquesta reforma haurà de comptar amb una majoria parlamentària àmplia, i ha mencionat el PP. “Debats com el de la justícia fiscal no poden quedar al marge” de la pròxima legislatura, ha opinat, a banda d’assegurar que “un nou sistema de finançament autonòmic” es tradueix en “igualtat dels espanyols perquè garanteix la prestació de serveis socials i un bon sistema del benestar”.

Aquest dilluns, a primera hora, s’ha produït un desajust en els comunicats que PSOE i Sumar han enviat per informar que s’havia aconseguit arribar a un pacte per reeditar un govern espanyol de coalició. Sumar hi incloïa una reforma del finançament territorial que el PSOE no mencionava en cap moment. I els socialistes tampoc no incloïen al seu text que s'havia arribat a l'acord de derogar la llei mordassa, un compromís ja assolit amb Podemos en la darrera legislatura.

Els grans pactes assolits pels partits de Sánchez i Díaz inclouen reduir la jornada laboral a les 37,5 hores setmanals sense reducció salarial; i també una reforma fiscal, augmentar el parc d’habitatge públic fins al 20%, assolir la "plena ocupació", reforçar el sistema públic de salut, revisar els objectius per evitar el canvi climàtic i universalitzar l'educació dels 0 als 3 anys. Està previst que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, compareguin a dos quarts d'una d'aquest migdia al museu Reina Sofía de Madrid per explicar els detalls d'aquest pacte.

El PP acusa el PSOE d'haver-se plegat a les exigències de Sumar

El PP ja ha valorat negativament l'acord entre el PSOE i Sumar. Amb múltiples dosis d'ironia, fonts dels populars han aplaudit "la capacitat negociadora de Yolanda Díaz", ja que, a parer seu, Pedro Sánchez s'ha acabat plegant a les seves exigències. "Ja estem recuperats de la sorpresa que ha suposat aquest acord", assenyalen, a més d'urgir la presidenta del Congrés, Francina Armengol, a convocar un Ple d'investidura que sotmeti Pedro Sánchez a la confiança de la cambra.