La fórmula Guilarte, aquesta és una de les opcions que contempla el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) en cas que fracassi la seva trobada amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per debatre sobre aquesta renovació. Aquesta fórmula és la que va proposar l'actual president del poder judicial, Vicente Guilarte, en un article a El País; es tracta de retirar al CGPJ la seva principal competència sobre nomenaments de presidents d'audiències i tribunals superiors i de magistrats del Tribunal Suprem. Tal com explica el citat diari, aquesta és la funció més atractiva i més cobejada pels principals partits polítics.

Abans d'optar per aquesta opció, Sánchez intentarà negociar amb Feijóo tal com va assegurar aquest dimecres quan va anunciar que preveu trucar al líder del PP per concretar una reunió abans que acabi l'any. En aquesta trobada li plantejarà tres acords: la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la reforma de l'article 49 de la Constitució perquè deixi de fer referència als "disminuïts" i avançar en la confecció del nou model de finançament autonòmic.

El PP, escèptic

Aquesta trobada hauria de servir per buscar una sortida a la situació d'encallament del CGPJ, però els populars es mostren més escèptics sobre la possibilitat d'arribar a un acord amb els socialistes. Després de la celebració de l'acte amb motiu del dia de la Constitució, Sánchez acusava el PP i Vox de provar d'aprofitar aquesta qüestió per crear un ambient polític de "dramatisme". El PP, segons el president espanyol, "corre una marató com si fos una carrera de 100 metres", en una estratègia que considera "qüestionable" des del punt de vista polític.

Segons Sánchez, la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) és d'obligat compliment i ja va avançar que "no pensa acceptar condicions" del PP per dur-la a terme. Si els populars no s'hi avenen, va apuntar, caldrà veure quines opcions queden obertes. En tot cas espera poder assolir un acord amb Feijóo sobre aquest punt i recuperar l'acord que les dues formacions ja tenien tancat fa anys.

Dos dies abans d’aquest 45è aniversari de la Constitució, es van complir 5 anys de mandat caducat de la cúpula dels jutges espanyols. Els socialistes insten els populars a complir la carta magna i seure a negociar una renovació del Consell General del Poder Judicial. El CGPJ es va constituir el 4 de desembre de 2013 amb 20 vocals —tal com marca la llei—, més el president triat pels mateixos vocals, Carlos Lesmes, amb una majoria conservadora. El poder judicial s'hauria d'haver renovat el desembre de 2018, però la falta d'acord entre PSOE i PP —únics partits que sumen majories parlamentàries necessàries— ha portat a l'estancament de la renovació després de 10 anys. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!