L’amnistia és una política d’estat que contribueix a la convivència”. Així s’ha expressat d’aquest dimecres el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una conversa informal amb periodistes, en la qual ha defensat el mecanisme de verificació perquè “fa falta” davant la “desconfiança” que existeix entre el PSOE i Junts per Catalunya. També ha assenyalat en aquesta conversa posterior a l’acte oficial de commemoració del 45è aniversari de la Constitució que la reforma del finançament autonòmic forma part de les tres prioritats que es marca el seu executiu de cara a la pròxima legislatura, així com una reunió amb Alberto Núñez Feijóo abans que comenci el 2024.

El president socialista ha assenyalat en aquesta conversa amb la premsa que la “virtut” d’una llei d’amnistia és que supera la judicialització d’un conflicte polític. S’ha tornat a mostrar confiat que la ciutadania espanyola —a qui fins ara li costa digerir aquesta llei— acabarà acceptant la norma de la mateixa manera que, a parer seu, ho ha fet amb els indults. “És qüestió de temps que les coses es posin al seu lloc”, ha afirmat. De la mateixa manera, ha assenyalat que tard o d’hora s'havia de prendre una decisió d’aquest tipus. Ara bé, també ha reconegut que una mesura d’aquest tipus es pren a causa del resultat de les eleccions del 23-J: “Estava obligat a prendre aquestes decisions”

Les reunions amb Junts per Catalunya a Ginebra

Fonts de l’entorn del president del govern també s’han mostrat convençuts que l’opinió pública espanyola acabarà normalitzant les reunions del PSOE amb Junts per Catalunya a Ginebra. “N’hi haurà moltes”, justifiquen des de la sala de màquines de la Moncloa. Minuts més tard, el mateix Pedro Sánchez ha explicat que, fins ara, les dues parts han acordat amb el mecanisme de verificació coordinat per Francisco Galindo Vélez “la metodologia”. “Fa falta” aquest mecanisme, ha opinat el líder socialista durant la conversa, per compensar les “desconfiances mútues” amb el partit que lidera Carles Puigdemont.

Finançament autonòmic, CGPJ i article 49 de la Constitució

Paral·lelament, també ha assegurat que intentarà que hi hagi una reunió amb el líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, abans que sonin les campanades de Cap d'Any. La intenció és abordar amb ell les tres prioritats del PSOE en aquesta legislatura: renovació del Consell General del Poder Judicial, reforma de l’article 49 de la Constitució —en el qual es parla de ‘persones disminuïdes’— i reforma del finançament autonòmic.

Trencament de Podemos amb Sumar

El president del govern espanyol també s’ha referit al trencament entre Podemos i Sumar al Congrés d’aquest dimarts. Ha assegurat que se’n va assabentar a través dels mitjans de comunicació, i que més tard la secretària general de Podemos, Ione Belarra, va trucar el ministre Félix Bolaños. “L’important és que compartim conquestes”, ha refermat per receptar calma; però alhora ha admès que a partir d’ara caldrà “negociar més” per assolir majories al Congrés. El seu equip reconeix que la separació de Podemos i Sumar dificulta la legislatura, però en cap cas la fa perillar.

Cap canvi substancial a la llei d'amnistia

En les diverses converses informals que han tingut lloc dins del Congrés aquest dimecres, un destacat membre del govern espanyol també explicava que l'executiu no té cap intenció d'acceptar cap canvi substancial a la llei d'amnistia. És a dir, sí que estan perfectament oberts a modificar a través d'esmenes qüestions "tècniques" o aspectes petits del redactat. Ha refermat que el PSOE no acceptarà esmenes substancials que puguin suggerir Junts i ERC. Els republicans, per exemple, tenen alguns dubtes en el redactat pel que fa al delicte de terrorisme. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!