Pedro Sánchez ha refermat aquest divendres davant d'Israel el seu punt de vista sobre el conflicte entre l'estat de Benjamin Netanyahu i Hamàs. Ho ha fet reiterant que Israel és un "soci i amic" d'Espanya, però assegurant que és "insuportable" la mort de civils a Gaza. El president del govern espanyol s’ha reunit aquest divendres a Dubai amb el ministre de Defensa israelià, Benny Gantz, amb motiu de la COP28. En la trobada, ha asseverat que Hamàs ha comès un acte terrorista, però que Israel ha de complir el dret internacional quan es defensa.

Així ho ha assenyalat el mateix Pedro Sánchez al seu compte de Twitter, la xarxa social que actualment s’anomena ‘X’. “He condemnat els atacs terroristes de Hamàs del passat 7 d’octubre”, ha asseverat el president del govern espanyol, que ha tornat a demanar  un “alliberament immediat de tots els ostatges” que estan segrestats ara mateix per l’organització islamista. El líder socialista apunta, però, en el seu missatge, que tot i reafirmar-li a Gantz el “dret a defensar-se d’aquest atac terrorista”, l’estat espanyol “considera insuportable la mort de civils a Gaza, i Israel ha de complir amb el Dret Internacional Humanitari”.

Aquest dijous, Israel va cridar a consultes la seva ambaixadora a Espanya, Rodica Radian-Gordon, després que Sánchez posés en dubte que Israel estigui actuant conforme al Dret Internacional Humanitari a Gaza. El ministre d'Exteriors israelià, Eli Cohen, va titllar “d’indignants" les paraules del president espanyol i va explicar que cridava a consultes a Jerusalem l'ambaixadora a Espanya.

Aquest gest implica retirar la representació diplomàtica. Aquesta decisió arriba després que el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, també ordenés convocar l'ambaixadora espanyola a Israel, Ana Salomón Pérez, a una reunió per escarmentar el posicionament que Espanya té darrerament sobre el conflicte entre Israel i Hamàs.

Pedro Sánchez ha arribat a amenaçar en els darrers dies amb un reconeixement unilateral de l’estat palestí per part d’Espanya. De fet aquest dijous va deixar ben clar en una entrevista a TVE que ja hi ha alguns països que ho han fet, i que és al món Occidental on més costa trobar estats que reconeguin Palestina.

En aquella entrevista, Sánchez posava en dubte que Israel respectés el dret internacional. Cohen va insistir que les afirmacions de Sánchez estaven "infundades". "Israel actua i ho continuarà fent, d'acord amb la llei internacional, i continuarà la guerra fins que tots els ostatges siguin alliberats i Hamàs sigui eliminat de Gaza", va advertir el ministre d'Exteriors. En aquest sentit, va apuntar a Hamàs com l'únic "responsable" de la situació actual en la Franja de Gaza. La política exterior fixada pel líder socialista des de fa unes setmanes és la d’advocar pel reconeixement de dos estats que coexisteixin de forma pacífica.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!