Mentre Pere Aragonès continua de gira per l'Amèrica Llatina, després de passar per Colòmbia, Uruguay i l'Argentina, des de Catalunya hi ha qui qüestiona l'èxit d'aquest viatge, com ara el líder de l'oposició, Salvador Illa. Tot i que ha deixat clar que prefereix esperar que Aragonès torni al país per valorar-lo, també ha reconegut que, fins ara, algunes de les informacions que han transcendit sobre el tour del president són preocupants. Amb aquestes paraules, Illa fa referència a la reunió frustrada entre el president i el seu homòleg colombià, Gustavo Preto, al programa Cafè d'idees de La 2. Aquesta trobada no es va arribar a produir mai, tot i que Aragonès es va presentar a la cita, ja que les reunions de Preto amb els grups de l'oposició per abordar la reforma del sistema de salut es van allargar molt més del que estava previst.

A més, també ha provocat polèmica la fotografia de Pere Aragonès amb el president de la Cambra de Representants colombiana, David Ricardo Racero. Aquest està segut a una cadira més elevada que la del president, una distribució que no respecte al protocol. A més, a la taula de la reunió hi havia tres banderes, les de Colòmbia i Espanya, i una senyera, però molt més petita que les dues anteriors. 

Illa defensa les delegacions de la Generalitat 

Amb tot, Illa ha insistit que prefereix que acabi el viatge per valorar-lo, assegurant que no vol fer de "Pablo Echenique" sobre aquest tema, en referència al portaveu d'Unidas Podemos que sovint fa declaracions incendiàries sobre el partit socialista tot i ser companys de coalició al govern espanyol. "Si aquest viatge no ha anat prou bé, en farem una reflexió", ha defensat el líder de l'oposició, que ha reconegut que manté una relació fluida amb Aragonès. Alhora, Illa s'ha mostrat a favor que el president viatgi, ja que considera que això forma part de la seva tasca com a cap de Govern. "Ara mateix, no ens podem quedar a casa. Portem deu anys tancats i hem de tornar a viatjar", ha insistit, mentre també s'ha mostrat favorable a l'estructura exterior de la Generalitat, reclamant enfortir la delegació de Brussel·les. 

Trias i Colau depenen l'un de l'altre, segons Illa

En aquesta entrevista, a banda de parlar sobre la problemàtica de la sequera i la seva proposta de retirar les pensions als expresidents del Parlament, Illa també s'ha referit a les eleccions municipals de Barcelona, en les que les enquestes preveuen un resultat molt ajustat, tal com ell mateix ha reconegut. En aquest sentit, ha criticat Ada Colau i Xavier Trias, els principals rivals de Jaume Collboni, assegurant que amb el seu dinar després de vuit anys de relació nul·la van pactar la campanya electoral: "Són dues persones que han estat alcaldes i han perdut les eleccions, es necessiten l'un altre i volen reduir la conversa pública a una falsa dicotomia entre ells dos", ha conclòs Illa.