La visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Colòmbia ha deixat una imatge que no ha agradat gens. Aragonès es va reunir aquest dilluns amb el president de la Cambra de Representants de la República de Colòmbia, David Ricardo Racero, a Bogotà. En les fotografies que s'han publicat d'aquesta trobada es pot veure com el president, la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, estan asseguts en uns sofàs, i Ricardo Racero en una cadira bastant més elevada que la d'ells, una distribució que no respecta el protocol, que marca que haurien d'estar tots a la mateixa alçada, però això no és el pitjor de l'escena. A l'espai on es van reunir hi havia una taula amb la bandera de Colòmbia, la d'Espanya i al costat, bastant més petita, la de Catalunya. El problema més greu és que a la fotografia, compartida pel Govern, la bandera de Catalunya i la d'Espanya han desaparegut completament, així com el representant de l'ambaixada.

Reunio colombia Pere Aragones
Foto de la reunió de Pere Aragonès i David Ricardo Racero a Bogotà 
reunió Pere Aragonès colòmbia
Foto de la reunió de Pere Aragonès i David Ricardo Racero a Bogotà on la bandera de Catalunya ha desaparegut

El cap de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, ha criticat aquesta escena i l'actitud del president Aragonès. A través d'un missatge a Twitter, Alay ha defensat que "mai pots acceptar una reunió com aquesta. Tot l’acompanyament protocolari és manifestament hostil. Hi perdem tots". 

Reunió ajornada entre Petro i Aragonès

El president Pere Aragonès s'havia d'haver reunit aquest dilluns amb el president de Colòmbia, Gustavo Petro, al Palacio de Nariño, però finalment la reunió va quedar ajornada a última hora. El govern colombià van al·legar que era "una qüestió rellevant d'ordre públic i violència d'última hora al Cauca", en referència a les protestes dels miners al sud de Colòmbia. Amb tot, poc després de la suspensió de la trobada, el president de la Cambra de Representants, David Racero, va fer una piulada amb una fotografia amb Petro explicant que s'havien reunit amb grups de l'oposició per acordar la reforma de la Salut, un dels projectes clau del govern. El Govern va indicar que aquestes eren les dues raons que van acabar impedint la trobada amb el mandatari colombià. 

Gira de nou dies a Sud-amèrica

Aragonès va iniciar aquest diumenge un viatge de nou dies per Amèrica Llatina acompanyat de la consellera Meritxell Serret. La seva primera parada ha estat Colòmbia, on aquest dilluns va anunciar una nova delegació de la Generalitat de Catalunya amb seu a Colòmbia. Aragonès també viatjarà a l'Uruguai, Buenos Aires i Xile. El programa de la delegació catalana inclou entrevistes amb representants governamentals dels diferents països i personalitats com l'expresident de l'Uruguai, José Mujica, així com trobades per abordar projectes de cooperació i drets humans i reunions d'àmbit empresarial.