El PSC es reivindica. Salvador Illa ha enviat una carta a Pere Aragonès per oferir la seva mà estesa a l'hora de fer front a la terrible sequera que amenaça Catalunya. Una qüestió que sembla destinada a acaparar el protagonisme del debat polític dels pròxims mesos, i que ja va oferir un primer tast la setmana passada, durant la sessió de control al Govern que va tenir lloc al Parlament. Els problemes hídrics van encendre les intervencions del PSC i els comuns, amb acusacions d'"inacció" i de "sequera d'inversions" d'uns i crits d'alerta pels macroprojectes "faraònics" acordats amb els pressupostos, com el Hard Rock, la B-40 i l'ampliació de l'aeroport. En resposta, el president de la Generalitat va advertir que seria "un error fer una guerra de l'aigua", i va anunciar una cimera de partits contra la sequera.

La notícia va ser ben rebuda per Salvador Illa, i així ho ha deixat veure a la carta que ha enviat al líder de l'executiu. Ara bé, mentre no es convoca aquesta trobada, el líder socialista no ha dubtat a reivindicar la feina del seu partit compartint amb Aragonès els diferents documents que s'han treballat "des del Govern Alternatiu de Catalunya" per fer front a la situació de sequera actual. "Per si li poden ser d'utilitat", afegeix. Són cinc textos d'una setantena de pàgines en total que aborden les polítiques necessàries i propostes d'actuació per combatre els problemes hídrics, mesures per impulsar la modernització de regadius, l'elaboració d'un nou cicle de l'aigua resilient al canvi climàtic, i idees per millorar l'eficiència i l'estalvi d'aigua en els regadius.

"La situació de sequera prolongada que viu Catalunya és greu i preocupant", alerta el líder socialista, advertint que el marge de maniobra del qual es disposa actualment per reaccionar "s'ha reduït considerablement". Illa ja va recordar fa uns dies que des del 2010 no es posen en marxa noves infraestructures hídriques (aleshores va ser la dessalinitzadora d'El Prat de Llobregat), i com que qualsevol nou projecte trigaria temps a arribar, ara mateix l'executiu tan sols pot "seguir el consell de tècnics i endegar una política de col·laboració amb tots els actors implicats". Aquests són les administracions, particularment els ajuntaments, però també les empreses subministradores i el conjunt d'usuaris, particularment la ciutadania.

El valor dels pressupostos

La missiva també aprofita per posar en valor l'acord de pressupostos que van escenificar el Govern i el PSC, i que va aprovar-se definitivament divendres passat al Parlament. En l'entesa entre les dues parts, els socialistes van aconseguir incloure-hi 760 milions d'euros per al cicle de l'aigua. "Cal diligència en l'execució de les inversions", diu Illa. I no només això, sinó que aprofita per collar-lo amb una dada poc favorable. "Comprendrà que li demani un seguiment acurat de l'execució d'aquestes partides pressupostàries, vist l'antecedent d'una a inexplicable baixa execució, d'un 20,79%, de les inversions de l'Agència Catalana de l'Aigua durant l'exercici pressupostari de 2022, ja en estat de prealerta per sequera.