"Somiem que algun dia Espanya pugui ser més federal i escoltem els diferents pobles que viuen a ibèria". Amb aquestes paraules José Mujica,  expresident d'Uruguai i un dels més carismàtics polítics llatinoamericans, ha sintetitzat el seu posicionament sobre el pols independentista català després de reunir-se durant una hora i mitja amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

La reunió s'ha produït a la Chacra de Mujica a Montevideo en el marc del viatge de nou dies d'Aragonès per quatre països llatinoamericans. Estaven també presents a la trobada l'esposa de Mujica i exsenadora, Lucía Topolansky, així com la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret.

En una sala atapeïda de llibres i records i il·luminada per una làmpara al sostre, Mujica ha desplegat davant dels polítics catalans les seves reflexions sobre la política europea, espanyola i també catalana -"tenim una idea de la peripècia del poble català; dels seus somnis, esperances i contrarietats", ha reconegut-. El veterà polític i exguerriller va ser una de les veus que es va fer sentir per solidaritzar-se amb els presos polítics catalans i es va entrevistar per videoconferència amb Oriol Junqueras i Raül Romeva mentre eren a la presó de Lledoners, però tampoc no ha amagat mai que no comparteix l'opció independentista i que la seva aposta és per una Espanya federal. 

Mujica espera "un canvi per Europa"

Tot plegat ha quedat situació en una reflexió sobre la situació a Europa, "aquesta vella Europa que va ser tan intel·ligent i que avui sembla menys intel·ligent", "I tenim esperança que canviï", ha reblat.

El polític uruguaià ha assegurat que la trobada amb Aragonès i Serret ha estat una "reunió fraterna", com si es conseguessin des de feia temps, mentre que tant el president com la consellera s'han mostrat impressionats per les reflexions del veterà polític i de l'exsenadora Topolansky.

Una llarga trobada

La conversa amb Mujica, segons els responsables de presidència, ha acabat fent caure una de les cites previstes a la jornada, la reunió amb la vicepresidenta uruguaiana, Beatriz Argimón, que també és presidenta de l'Assemblea General i del Senat. La vicepresidenta va canviar l'hora prevista a Aragonès, la qual cosa va obligar la delegació a escollir entre la visita a Mujica o esperar a la vicepresidenta, segons fonts del Govern.