Com era d'esperar, les tensions entre els dos exsocis del Govern de la Generalitat s'han fet evidents en l'acció exterior. Aquest dilluns, ha comparegut davant la comissió la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, per retre comptes del pressupost del seu departament. I la dirigent republicana ha defensat que, abans d'obrir noves delegacions a l'exterior, cal consolidar les ja existents amb "més recursos". La resposta de Junts per Catalunya no s'ha fet esperar. Ha acusat l'actual executiu de "conformisme autonomista" i de "congelar" les noves oficines que tenia previst obrir l'exconsellera Victòria Alsina.

En aquests moments hi ha creades 20 delegacions, però només 13 estan plenament operatives. En el cas de les d'Andorra i el Brasil no tenen ni tan sols un delegat nomenat encara. És per tot això que, en la seva intervenció davant la comissió d'Exteriors, Meritxell Serret ha sostingut que, abans d'obrir-ne de noves, cal dotar "d'estructura i recursos" les que ja estan obertes. Aquesta és la prioritat, perquè tinguin "capacitat d'actuació per exercir la seva funció", sense tancar la porta a obrir-ne de noves "en el futur", però no a curt termini. Malgrat tot, la consellera del ram ha reivindicat que les delegacions són una "eina imprescindible" i que se situen dins la "normalitat de l'acció exterior catalana", amb l'objectiu de tenir presència en "llocs estratègics".

Unes explicacions que no han convençut Junts per Catalunya. En el torn de rèplica, el seu portaveu Josep Rius ha qualificat de "decebedora" la proposta de pressupostos d'Exteriors, en comparació amb la política que practicava la seva companya Victòria Alsina. En aquest sentit, ha recordat que Alsina tenia previst per aquest any l'obertura de sis delegacions (Israel, la Xina, Colòmbia, l'Índia i dues més per acabar de decidir), quatre oficines (Quebec, Ottawa, Eslovènia i Irlanda) i un enviat territorial a Escòcia. "De tot això no se'n parla i no està" en el projecte, ha lamentat Rius. En aquest context, ha acusat els republicans: "Ja no se n'amaga. Parlen de consolidar però en realitat volen dir congelar. No tenen prevista cap nova delegació". El dirigent juntaire ha assegurat que, encara que no estigui inclòs en l'acord amb el PSC, "han cedit en imposició dels socialistes". I ha reblat: "No és una acció exterior en clau de país, sinó en clau de conformisme autonomista".

 

Ofensiva unionista

Com també era d'esperar, s'ha produït una ofensiva dels partits espanyolistes contra la consellera d'Exteriors. El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ja va avançar divendres passat que volien portar el projecte de pressupostos al Consell de Garanties Estatutàries justament per les partides destinades a les delegacions, una estratègica que no tirarà endavant perquè no comptarà amb la col·laboració de Vox. Això sí, el partit d'extrema dreta ha aprofitat la seva intervenció a la comissió per a denunciar que la Generalitat continua amb el seu "cop d'Estat", amb l'"ajuda" del PSC.