La frustrada reunió amb el president de Colòmbia, Gustavo Petro, i l'intent de reagendar-la està marcant les darreres hores de la visita del president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Bogotà. Els dos governs havien confirmat que Petro rebria Aragonès dilluns a les 18 hores a la seva residència oficial, el Palacio de Nariño. El president va acudir a la cita puntualment, però a les 20 hores, gairebé dues hores després de l'arribada d'Aragonès, es va comunicar que s'ajornava la trobada. Des del Govern es va atribuir aquest fet a la crisi provocada per les protestes del miners al Cauca, al sudoest del país. No obstant, Petro va estar reunit fins a la nit al mateix Palacio Nariño amb grups de l'oposició per abordar la reforma del sistema de salut.

El Govern va intentar encaixar el revés amb la cita explicant que que durant les dues hores d'espera el president va mantenir reunions amb el ministre d'Exteriors i el d'Hisenda i que la reunió s'intentaria reagendar. Però l'estada a Colòmbia d'Aragonès es tanca aquest dimarts al vespre i, per tant, només queden unes hores per encaixar la reunió, tenint en compte, a més, la informalitat del president Petro, coneguda pels habituals de la política colombiana.

Al llarg d'aquest dimarts l'entorn d'Aragonès ha envoltat d'absoluta discreció aquest tema per evitar una nova decepció. Però no ha fet el mateix l'ambaixador espanyol a Colòmbia, Joaquín de Arístegui, que a la matinada va anunciar a través d'una piulada publicada que la reunió se celebria aquest dimarts al matí. No només això, també va deixar clar que l'ambaixada actua com l'autèntica ombra del president des que va arribar a Colòmbia.

Aragonès, sense reunió

Aragonès ha intentat abaixar les expectatives sobre una nova cita amb Petro durant una compareixença a primera hora de la tarda, després de reunir-se amb el responsable de la Jurisdicción Especial para la Paz, un dels organismes sorgits dels acords de pau del 2016. "La reunió que ahir mateix vam tenir oportunitat d'organitzar s'ha hagut d'ajornar per circumstàncies de política interna del país que impossibiliten que es pugui dur a terme. En tot cas estava previst continuar els contactes i, per tant, en una altra ocasió aquí a Colòmbia o en el marc de les visites que el president Petro faci a Europa estic convençut que tindrem oportunitat de fer aquesta reunió", ha explicat Aragonès.

Tot plegat, ha atiat, a més, la polèmica pel tracte protocolari que ha rebut la Generalitat durant l'estada a Colòmbia, en què l'ambaixada espanyola s'ha convertit en l'autèntica ombra de la delegació catalana. L'ambaixador va rebre el president a la seva arribada a Colòmbia i a partir d'aquell moment un representant de la delegació diplomàtica s'ha mantingut permanentment al seu costat. També asseguts dins de les reunions, tal i com s'han encarregat d'explicar tant l'ambaixada com el seu titular a través de Twitter. De fet, l'ambaixador acompanyava al president dilluns quan es va dirigir a reunir-se amb Petro i també a la reunió que va mantenir amb el ministre d'Exteriors, mentre que el número dos de l'ambaixada va estar present a la reunió amb el president de la Cambra de Representants de Colòmbia, David Racero.

Aquesta circumstància ha anat acompanyat d'episodis com la diferència de dimensions de la bandera de Catalunya respecte a l'espanyola que es va posar damunt la taula de la reunió amb el president de la Cambra de Representants. 

Xavier Vendrell

Aragonès ha començat aquest dimarts la seva tercera i darrera jornada a Colòmbia amb una entrevista a Ràdio Caracol on se li ha preguntat per la situació a Catalunya i el diàleg amb el govern espanyol, però també sobre la presència a la política colombiana de l'exconseller Xavier Vendrell, que s'ha convertit en un del homes de confiança del nucli més proper a Petro. En concret se l'ha interrogat sobre Vendrell, Xavier Grau i Eva Ferrer. Aragonès ha admès que són persones que coneix, "perquè han sigut actives a Catalunya". "Una ha estat diputat al meu partit. I tinc bona relació personal", ha explicat.

El president ha argumentat que de la mateixa forma que al Parlament hi ha una diputada colombiana, també s'ha de poder produir al revés que catalans tingui "implicació política" a Colòmbia.