El Govern de la Generalitat i la província de Buenos Aires han signat un acord aquest dijous per estrènyer llaços entre els dos territoris com a "socis estratègics". L'acord l'han rubricat a La Plata, la capital de la província, el president de la Generaltiat, Pere Aragonès, i el governador de Buenos Aires, Axel Kicillof, un dels pesos pesants del kirchnerisme. Durant la roda de premsa, una periodista argentina ha preguntat a Aragonès sobre el retorn del president Carles Puigdemont. "Esperem que pugui tornar aviat també a Catalunya com a ciutadà lliure, com ho desitgem per a tots els exiliats, que encara no poden tornar a Catalunya per raons polítiques", ha assegurat Aragonès.

En la roda conjunta amb Kicillof, Aragonès ha explicat que la Generalitat treballa per a la resolució del conflicte polític a través del diàleg amb l'Estat. "Això inclou no només les persones afectades per procediments judicials relacionats amb l'1-O que resideixen a Catalunya, sinó també aquells que resideixen a l'estranger, evidentment Puigdemont, a qui de nou envio tota la solidaritat i suport, en aquest moment important en què també amb la seva estratègia jurídica està fent front a decisions dels tribunals europeus", ha reblat referint-se al procediment obert al Tribunal de Justícia de la UE.

Sense posició institucional

De la seva banda, el governador de Buenos Aires ha evitat pronunciar-se sobre la reivindicació catalana d'un referèndum, o sobre la persecució judicial dels independentistes, que en una de les preguntes s'ha comparat amb l'enjudiciament de la vicepresidenta argentina, Cristina Kirchner. Kicillof, que no ha demostrat cap interès a pronunciar-se sobre la situació de la dirigent del seu partit, s'ha limitat a assegurar que són temes que no havien tocat en la conversa: "Temes sobre els quals no hi ha posició institucional de la província de Buenos Aires, més enllà de consideracions personals, i no voldria fer-ho en l'àmbit institucional".

En qualsevol cas, ha deixat clar que la seva voluntat és buscar "el més estret vincle amb Espanya i ara un vincle especial amb Catalunya i el seu poble".

Agermanament amb Catalunya

La província de Buenos Aires no és el mateix que la ciutat de Buenos Aires. La ciutat és políticament independent de la província, que té com a capital La Plata. Es tracta del motor econòmic del país, i el Govern de Catalunya es proposa "teixir relacions d'igual a igual que permetin construir aliances a banda i banda de l'Atlàntic".

Kicillof ha expressat la confiança que, un cop es posin en marxa els convenis signats avui, es pugui avançar en la figura institucional de l'agermanament, segons ha indicat, molt important a Buenos Aires.