Unes polèmiques declaracions que molta gent ha considerat errades: el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, ha titllat aquest dimecres de "tarat" el president a l'exili Carles Puigdemont per proclamar la independència. Just després, les xarxes socials s'han omplert de reaccions sobre aquestes desafortunades paraules del diputat republicà. Entre les reaccions cal destacar les de la secretària general d'ERC, la també exiliada Marta Rovira, que ha avisat Rufián que no s'equivoqui d'adversari: "Nosaltres no ens podem equivocar d'adversaris, tampoc". "I si ens equivoquem, rectifiquem. Perquè el camí a la independència ha de ser decidit, net i clar!", ha afegit en una piulada. El president del partit, Oriol Junqueras, s'ha sumat al toc d'atenció de Rovira i ha repiulat el missatge, sense afegir cap idea nova.

Retuit de Oriol Junqueras a Marta Rovira sobre las declaraciones de Gabriel Rufián
Oriol Junqueras repiula el toc d'atenció de Marta Rovira a Gabriel Rufián / @junqueras

El diputat republicà a Madrid ha intentat rectificar. Per una banda, amb un tuit: "Sento si no m'he sabut explicar". Per una altra, amb una intervenció davant dels mitjans de comunicació: "M'he equivocat, són unes declaracions molt desafortunades". Unes disculpes que han resultat suficients per al seu mentor i excompany al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, que ha assegurat que aquesta actitud "l'honora". "Convençut que el president a l'exili (Carles Puigdemont) sabrà valorar-les i acceptar-les-hi perquè coneix l'existència de desafortunats excessos envers ERC que mai han merescut disculpes", ha conclòs en un missatge a les xarxes socials.

TUIT Joan Tardà sobre las declaraciones de Gabriel Rufián
Joan Tardà, sobre les declaracions de Gabriel Rufián / @JoanTarda

Aragonès desautoritza Rufián

Rovira i Tardà són dues de les persones amb autoritat dins la formació republicana que han comentat les paraules de Rufián. L'altra figura destacada dins del partit que ha sortit públicament a valorar les declaracions ha estat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha desautoritzat el diputat i ha assenyalat que "cal una explicació o una correcció". Just després d'aquesta resposta, Rufián ha matisat les afirmacions i ha demanat disculpes. Tanmateix, els socis d'Aragonès al Govern continuen emprenyats. El portaveu de Junts, Josep Rius, ha advertit que Rufián "ha creat totes les línies vermelles".

 

Malauradament, no és el primer cop que el diputat republicà carrega contra Puigdemont. Al març, Rufián ja va atacar el president a l'exili per les informacions sobre presumptes contactes d'aquest amb un suposat espia rus. Les va donar per bones i va titllar els moviments tant de Puigdemont com del seu entorn de "señoritos" jugant a ser James Bond, que no representen ERC. I això no és tot, ja que fa dues setmanes el diputat republicà va llançar un exabrupte contra el portaveu d'Unidas Podemos, el català Jaume Asens, i de passada contra els exiliats. "Deixa d'anar tant a Waterloo, vinga!", va reblar en to despectiu. La relació entre Rufián i Puigdemont està en hores molt, molt baixes.