Després de provocar un incendi a l'independentisme per les seves declaracions contra Carles Puigdemont, en la que l'ha titllat de tarat per haver declarat la independència, Gabriel Rufián s'ha volgut disculpar amb el president a l'exili, però també amb Oriol Junqueras o Pere Aragonès. Ho ha fet en unes declaracions als passadissos del Congrés, on s'ha pronunciat així: "Demano disculpes a qui s'hagi pogut sentit ofès començant per Puigdemont, Pere Aragonès i Oriol Junqueras. Crec que es podia explicar de maneres molt diferents i jo ho he explicat de la pitjor manera. O sigui que perdó". Així, Rufián ha admès el seu error després que Aragonès l'hagi desautoritzat públicament en el ple del Parlament dient que "discrepa absolutament" de les paraules de Rufián.

 

"Crec que tothom s'equivoca i tothom es pot equivocar. Jo avui ho he fet. Les meves declaracions són molt desafortunades, en tot cas, com no podia ser d'altra manera demano disculpes a qui s'hagi pogut sentir ofès. Volia sortir al pas de segons quines afirmacions que des de fa uns anys van menystenint la voluntat del poble de Catalunya que el 2017 va proclamar la independència i que va sortir amb tot el seu valor i la seva força. Hi ha gent qui ho vol menystenir fent veure que és una cosa de Twitter. Jo he volgut sortir al pas d'això i m'he equivocat", ha reconegut Rufián en les seves declaracions. 

Primer, el matís

El líder d'ERC a Madrid ja s'havia pronunciat en aquests termes en una piulada, publicada pocs minuts després d'haver dit que "dir que per un tuit meu es va proclamar la independència de Catalunya és de tarat. En tot cas, tarat és qui la va proclamar, no qui fa un tuit". A Twitter, però, només ha matisat les seves declaracions i no ha demanat perdó com ha fet ara. "Vull matisar aquest titular tret de context. Parlava del mantra espanyolista que diu des de fa 5 anys que la independència de Catalunya es va proclamar per un tuit. La idea que va passar per un tuit i no per la voluntat del poble és absurda. Ho sento si no m'he sabut explicar", ha piulat. 

Tuit de Gabriel Rufián
Tuit de Gabriel Rufián

Cal tenir en compte que Rufián ha fet aquestes polèmiques declaracions que han encès l'independentisme i especialment els polítics de Junts, Rull l'ha titllat d'"arrogant i groller, com sempre", en el programa Planta Baixa de TV3. La conversa girava al voltant del seu premi com a Millor Diputat 2.0 que li ha concedit l'Associació de Periodistes Parlamentaris (APP). Ricard Ustrell, presentador del programa, després de sentir les paraules de Rufián ha ironitzat i li ha demanat si volia matisar-ho, però el republicà s'hi ha negat: "No, no, un plaer"

Toc d'atenció del president 

Les disculpes del líder d'Esquerra a Madrid han arribat després que el president de la Generalitat l'hagi censurat en el ple del Parlament. En la sessió de control al Govern, Albert Batet (Junts) ha demanat a Pere Aragonès si compartia les declaracions del seu company de partit: "Ja n'hi ha prou, seguirà permetent aquests insults, senyor president?", ha reclamat. El cap de l'Executiu no ha defugit de la pregunta i no ha tingut cap problema en reconèixer que en discrepa: "No les comparteixo en cap cas, i estic convençut que tindran una explicació sinó una correcció", ha reblat.