Les paraules del diputat republicà Gabriel Rufián titllant el president a l'exili, Carles Puigdemont, de tarat, han aconseguit encendre les files de Junts. El portaveu del partit, Josep Rius, ha advertit que Rufián "ha creuat totes les línies vermelles" i ha exigit a ERC que actuï. El malestar de Junts ha obligat el president, Pere Aragonès, a desmarcar-se de les paraules de Rufián des del ple del Parlament i reclamar "una explicació sinó una rectificació".

Rius ha advertit que Rufián "forma part d'un estil de fer política totalment menyspreable i inadmissible que cal foragitar". "Des de Junts no caurem en provocacions però demanem a ERC que cessin tots els atacs contra el president Puigdemont, que és un atac contra tot l'exili, inclòs la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i tots els votants que van votar el referèndum de l'1-O", ha advertit el portaveu, a més de recordar que "Puigdemont és a l'exili per haver fet possible el referèndum de l'1-O".

Polèmiques repetides

Rufián, que a finals de maig ja havia provocat la polèmica amb Junts després d'aconsellar des de la tribuna del congrés al diputat dels comuns Jaume Asens que no viatgés tant a Waterloo, ha tornat a encendre avui una nova polèmica entre els socis de Govern durant una intervenció a TV3 on estava sent entrevistat després que ahir va rebre el premi al millor diputat 2.0, per part de l'Associació de Periodistes Parlamentaris de Madrid. “Dir que no l’has cagat alguna vegada a la xarxa és mentir. Dir que per un tuit meu es va proclamar la independència de Catalunya és de tarat. En tot cas, tarat és qui la va proclamar, no qui fa el tuit”, ha ventat durant l'entrevista.

 

Les polèmiques entre ERC i Junts arran de les declaracions de Rufián, especialment àcides amb Puigdemont, s'han repetit els darrers mesos. Això no obstant, els republicans han evitat fins ara desmarcar-s'hi o, fins i tot les han justificat, com el passat mes d'abril quan el diputat republicà va abonar les acusacions sobre la trama russa del procés i va titllar l'entorn del president a l'exili de "señoritos" que juguen a James Bond. També aleshores, Junts va carregar contra Rufián, però en aquell cas, Aragonès no només no se'n va desmarcar sinó que va sumar-se als retrets, advertint que el marc de Govern havia de ser Europa.

 

Primer cop

Aquest cop, però, Aragonès ha hagut de sortir a replicar al seu diputat a Madrid. En ser interrogat davant del ple del Parlament sobre si compartia aquestes declaracions, ha assegurat que no només no les compartia sinó que n'exigia una explicació o una rectificació.