Pocs minuts després que Gabriel Rufián hagi encès l'independentisme titllant de "tarat" el president Puigdemont per haver declarat la independència, el líder d'ERC a Madrid ha publicat una piulada per matissar les seves declaracions. "Vull matisar aquest titular tret de context. Parlava del mantra espanyolista que diu des de fa 5 anys que la independència de Catalunya es va proclamar per un tuit. La idea que va passar per un tuit i no per la voluntat del poble és absurda. Sento si no m'he sabut explicar", ha escrit en una piulada, per intentar corregir les seves polèmiques paraules.

Tuti dde Gabriel Rufián
Tuit de Gabriel Rufián

S'ha negat a matisar 

Tot i que no l'ha citat directament, Rufián ha desqualificat a Puigdemont en una intervenció al programa Planta Baixa de TV3, quan s'ha pronunciat en aquests termes durant una conversa sobre el seu guardó com a Millor Diputat 2.0 per la seva presència a les xarxes que ahir li va atorgar l'Associació de Periodistes Parlamentaris (APP).  "Dir que no l'has cagat alguna vegada a la xarxa és mentir. Dir que per un tuit meu es va proclamar la independència de Catalunya és de tarat. En tot cas, tarat és qui la va proclamar, no qui fa un tuit", en el que sembla una clara referència al president Puigdemont. Davant aquestes contundents declaracions, el periodista Ricard Ustrell ha ironitzat i ha contestat a Rufián: "Acabes de fer un tuit, matisa si vols". I Rufián ha sentenciat: "No, no, un plaer". I fins aquí, ha tallat connexió.

Abans, durant la conversa ha anat repassant la seva trajectòria a les xarxes socials i admetia que havia comès alguns errors alguna vegada: "Crec que algun enfrontament amb en Xavi Domènech que va ser company meu i em vaig passar amb ell, o amb l'Edu Medina del PSOE que ara tinc bona relació, sí que em vaig passar". Rufián també ha admès que aquest premi és el "de consolació" perquè estava també nominat al de millor orador i el va acabar guanyant Íñigo Errejón: "Està bé aquesta trobada perquè feia dos anys i mig que no se celebrava i al final és parlar amb la gent que coincideixes moltes hores, els periodistes, i trobar un forat per sopar i prendre alguna cosa. Els premis són l'excusa".

Reacció de Junts 

Com no podia ser d'altra manera, les paraules de Rufián han indignat els companys de Puigdemont a Junts. Un dels més durs ha estat Josep Rull, que ha assegurat que Rufián ha estat "Arrogant i groller, com sempre. I presumptuós. El seu tuit sobre les 155 monedes -a banda d’impresentable- va ser irrellevant a l’hora de prendre la decisió de mantenir la Declaració d’Independència (acordada pel #Parlament amb el vot de 70 diputats prestament “tarats”)". Per la seva part, Jaume Alonso-Cuevillas també s'ha mostrat indignat: "Si algú de nosaltres digués això d’en Junqueras, ERC sortiria en tromba. Esperem desautorització i disculpes. Ja n’hi ha prou!", ha escrit a les xarxes. Després de llegir les "disculpes" de Rufián, s'ha mantingut en els mateixos termes: "Mala excusa. Hem vist i sentit el vídeo. I com t’has negat a rectificar o matisar quan t’ho han ofert en directe. I no és el primer cop".

Toc d'Aragonés 

No és el primer cop que Rufián es pronuncia en termes despectius sobre Puigdemont, ho va fer fa només una setmana amb el seu comentari sobre les visites de Jaume Asens a Waterloo a veure els exiliats, però per primer cop el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha hagut de respondre des del ple del Parlament per les declaracions del seu company de partit. Ho fa fet durant la sessió de control al Govern, després que Albert Batet (Junts) li hagi preguntat si compartia aquestes paraules.  Aragonès s'ha mostrat convençut que les declaracions de Rufián tindran "una explicació sinó una correcció".