El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha llançat un exabrupte contra el portaveu d'Unidas Podemos, Jaume Asens, i de passada contra els exiliats, després que aquest li ha retret que relacionés els podemites amb el CatalanGate. En una dura rèplica, Rufián ha recordat el suport que va donar l'exprimer ministre francès i regidor Manuel Valls a Ada Colau perquè repetís d'alcaldessa de Barcelona. "Ja n’hi ha prou, Jaume, de trencar ponts amb ERC”, ha indicat. I, abans d'abandonar la tribuna, ha reblat en to despectiu: “Deixa d’anar tant a Waterloo, vinga!”. La frase ha estat aplaudida ostensiblement pels diputats d'ERC.

 

L'afirmació també ha estat curiosa perquè just la setmana passada el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es va reunir amb el president Carles Puigdemont a Brussel·les, durant una visita que va fer a eurodiputats.

presidente Generalitat, Pere Aragonès, reunión expresidente catalán Carles Puigdemont Bruselas - Foto: Olivier Hoslet / Efe
 Pere Aragonès i Carles Puigdemont a Brussel·les - Foto: Olivier Hoslet / Efe

Gabriel Rufián ha criticat aquest dijous “la màfia” que representa l’estat espanyol i l'“olor de tancat” que fa aquest país. En la seva intervenció durant el ple que s’ha celebrat a la cambra baixa en motiu del CatalanGate i l’espionatge a líders independentistes catalans, el republicà ha afirmat que “un Estat i el seu govern no poden tenir vides paral·leles”. Ho ha dit després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, prometés una nova llei sobre secrets oficials de l’Estat i que s’espolsés responsabilitats sobre l’actuació del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). “Com pot vostè prometre un control judicial més fort sobre el CNI si el controlador més gran del CNI és vostè com a cap de l’Executiu?”, s’ha preguntat Rufián des del faristol del Congrés. 

Per la seva banda, la líder de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, ha carregat contra el president del govern espanyol, per tractar “d’estúpids” els espiats en el CatalanGate. En la seva intervenció durant el ple per tractar l’espionatge a líders independentistes, Nogueras ha lamentat que el cap de l’Executiu no donés cap mena d’explicació convincent sobre Pegasus davant dels parlamentaris. Bona part del discurs de Sánchez s’ha centrat a denunciar la corrupció del PP, com una manera de dir que durant l’etapa de Mariano Rajoy l’Estat va patir un govern més antidemocràtic. “El president hauria de donar explicacions, no explicar contes; criticar el PP no és assumir cap mena de responsabilitat”, ha denunciat Nogueras des del faristol de la cambra baixa. Segons Nogueras, el discurs pronunciat per Sánchez demostra que l’Estat espia ciutadans en funció de quina és la seva ideologia. “Quin delicte hem comès per ser independentistes?”, s’ha preguntat Nogueras durant la seva intervenció, a més d’afegir que “Espanya vulnera drets en funció del que pensa cadascú”. Així mateix, també ha llançat un dard contra ERC. Ha lamentat que “tot i saber que el govern espanyol menteix i espia independentistes, alguns proposen acords”.