El diputat d'Esquerra Republicana Gabriel Rufián ha desqualificat el president Carles Puigdemont sense citar el seu nom directament. La conversa s'ha produït al programa Planta Baixa de TV3, on Rufián era entrevistat per haver recollit el Premi al Millor Diputat 2.0 que l'Associació de Periodistes Parlamentaris (APP) va atorgar-li ahir a la nit des de l'Hotel Palace de Madrid. En la valoració d'aquest reconeixement, repassava la seva trajectòria a les xarxes socials i admetia que havia comès alguns errors alguna vegada: "Crec que algun enfrontament amb en Xavi Domènech, que va ser company meu i em vaig passar amb ell, o amb l'Edu Medina del PSOE, amb qui ara tinc bona relació; sí, em vaig passar".

I a continuació ha tret pit, però, de les seves publicacions comparant la seva política des de les xarxes amb la del president Carles Puigdemont des del Parlament de Catalunya: "Dir que no l'has cagat alguna vegada a la xarxa és mentir. Dir que per un tuit meu es va proclamar la independència de Catalunya és de tarat. En tot cas, tarat és qui la va proclamar, no qui fa un tuit". Immediatament, el periodista Ricard Ustrell ha ironitzat i ha contestat a Rufián: "Acabes de fer un tuit, matisa si vols". I Rufián ha sentenciat: "No, no, un plaer". I fins aquí, ha tallat connexió.

"La política és un eslògan"

Rufián també ha admès que aquest premi és el "de consolació", perquè estava també nominat al de millor orador i el va acabar guanyant Íñigo Errejón: "Està bé aquesta trobada perquè feia dos anys i mig que no se celebrava i al final és parlar amb la gent amb qui coincideixes moltes hores, els periodistes, i trobar un forat per sopar i prendre alguna cosa. Els premis són l'excusa". A més, ha reiterat que seguirà amb el seu estil propi a través de Twitter: "Les xarxes democratitzen la política. També serveix per relativitzar, perquè els partits van entrar a sac a les xarxes i ha anat a la deriva. Però continua sent molt sa per al ciutadà o ciutadana que pugui interpel·lar al polític o política". I conclou: "Un tuit és una frase i fa molt temps que la política es resumeix en frases, missatges o eslògans. Jo estic a favor d'això".

Trama russa i Waterloo

L'historial de Rufián contra Junts i la figura de Puigdemont comença a ser llarg. El passat mes de març, el diputat dels republicans va donar per bones les informacions que vinculen el president a l'exili, Carles Puigdemont, amb una presumpta trama russa del procés i que van provocar un profund malestar a les files de Junts i van acabar aterrant al Govern i al Parlament. El vicepresident, Jordi Puigneró, va demanar al president, Pere Aragonès, si les paraules de Rufián responien a la posició d'Esquerra Republicana i li va transmetre el seu enuig.

Posteriorment, la més recent va ser la que Rufián va dirigir al diputat dels comuns Jaume Asens. En una dura rèplica, Rufián va recordar el suport que va donar l'ex primer ministre francès i regidor Manuel Valls a Ada Colau perquè repetís com a alcaldessa de Barcelona. "Ja n’hi ha prou, Jaume, de trencar ponts amb ERC”. I, abans d'abandonar la tribuna, va reblar en to despectiu: “Deixa d’anar tant a Waterloo, vinga!”. La frase va estar aplaudida ostensiblement pels diputats d'ERC.