La premsa internacional es fa ressò dels cinc anys de l'1-O. La concentració que va tenir lloc aquest dissabte a l'Arc de Triomf de Barcelona ha tornat a omplir les pàgines dels mitjans d'arreu del món, especialment els europeus. En tots els reportatges, destaquen els "milers" d'assistents que es van desplaçar un any més per reivindicar el referèndum d'autodeterminació. Els periodistes, però, tampoc passen per alt l'evident divisió en el moviment independentista, a més de les dures crítiques contra els polítics i el Govern que ahir es van fer notar. Així és com n'ha informat la premsa internacional aquest diumenge.

Deutsche Welle subratlla els crits de "Govern dimissió"

El canal de televisió alemany Deutsche Welle (DW), ha destacat en el seu article d'aquest diumenge els clams dels assistents a la concentració a favor de la dimissió del Govern de Pere Aragonès que, segons els crítics, "està actuant amb massa vacil·lació respecte a la instauració d'una república catalana independent", informen. I és que, tal com indica el mitjà alemany, "fins ara no ha complert la seva promesa de campanya". Davant aquest malestar, el DW destaca les paraules de la presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, durant l'acte a l'Arc de Triomf: "Si ells (els polítics) no poden fer-ho, ho farem nosaltres. No ens podran aturar". La televisió també cita les declaracions de la presidenta de la Cambra de Comerç, que van anar en una direcció similar, i recorden que "la majoria dels empresaris de Catalunya també estan a favor de la secessió perquè la regió està sent desfavorida econòmicament pel govern central". També repassen les disputes en la coalició de govern i l'estratègia per assolir la independència, i indiquen que "els independentistes de línia dura consideren el pla d'Aragonès de demanar a Espanya que celebri un referèndum autoritzat com un abandonament del llegat de la votació del 2017".

DW 1 octubre 2022 article
Captura de l'article del DW d'aquest diumenge

The National destaca la necessitat de sortir de la paràlisi

Escòcia ha seguit molt de prop el cinquè aniversari del referèndum mentre es preparen per al seu segon. En un dels quatre articles escrits des de Barcelona, destaquen l'alta assistència a la concentració de l'Arc de Triomf i els parlaments que hi van tenir lloc. Entre ells, citen el president d'Òmnium Cultural, Xavier Antich, i la seva crida a favor de deixar enrere les desavinences, davant el "risc de perdre la nostra força". En la mateixa manera, inclouen algunes de les frases del discurs del president a l'exili, Carles Puigdemont, posant l'èmfasi en la necessitat d'anar tots cap al mateix objectiu un cop més: "El que hem de fer és mantenir-nos units i estar preparats per a reprendre la marxa", recorden.

La premsa suïssa i la TV belga

Per la seva banda, el diari suís Nau s'ha fet ressò de les xifres d'assistència de la Guàrdia Urbana, que va comptabilitzar 11.000 assistents, mentre que el Consell de la República va parlar de 60.000 persones. En el seu article, publicat després de la concentració a Barcelona, destaquen les tensions entre el públic i el Govern, especialment per l'estratègia en la qual insisteix Aragonès d'"aconseguir un referèndum pactat" amb Madrid. D'altra banda, la TV belga RTBF, considera que l'1-O del 2017 va ser "un dels moments més destacats del moviment" independentista, i que les "desenes de manifestacions" convocades per aquest dissabte tenien l'objectiu de "commemorar" aquella jornada. Amb tot, també parlen de l'actual "fragilitat i divisió del camp independentista" i la crisi de govern que podria trencar la coalició d'ERC i Junts.

La TV eslovena i croata

Al canal de televisió d'Eslovàquia TA3, han dedicat un reportatge a parlar sobre l'actualitat de l'independentisme a Catalunya a través de la seva corresponsal a l'Estat. A més a més, al mitjà HRT, de Croàcia, han parlat dels problemes de la ciutadania amb els "líders que no van complir les seves promeses de secessió", mitjançant entrevistes.