Pere Aragonès i Jordi Turull s'han reunit aquest diumenge, durant una hora i en persona. Però la trobada ha acabat sense avenços per trobar una sortida a la crisi de Govern. Turull ha volgut explicar presencialment la proposta de Junts, però Aragonès manté el 'no' a la restitució de Jordi Puigneró com a vicepresident. Les converses no han continuat a la tarda, i no ha transcendit cap nou moviment. Les negociacions haurien d'acabar abans que aquest dilluns l'executiva de Junts decideixi la pregunta de la consulta interna que se celebrarà els dies 6 i 7 d'octubre, en la qual els militants decidiran si sortir o no de l'executiu català.

No se sap gaire més perquè les converses han estat amb màxima discreció. I és que la discreció va ser una exigència explícita de Turull, que ja es va negar a donar a conèixer a la premsa el contingut textual del document que es va fer arribar a Aragonès. Finalment, aquest contingut sí que s'ha conegut i cal destacar que una de les condicions de Junts és la restitució de Jordi Puigneró. A banda, el partit reclama tres "concrecions": reenfocar la taula de diàleg amb el govern espanyol, perquè pugui ser més fiscalitzada i només s'ocupi de l'autodeterminació i l'amnistia; una nova direcció estratègica de l'independentisme entre partits i entitats, semblant a l'estat major del procés del 2017, i enllaçada amb el Consell de la República; i una estratègia unitària a Madrid, en les negociacions i votacions al Congrés dels Diputats.

Unes converses difícils

Davant d'aquestes exigències, les converses entre Aragonès i Turull no han estat fàcils. El president de la Generalitat ja va rebutjar dissabte la restitució de Puigneró, alhora que va assegurar que la proposta de Junts "està pensada per no arribar a cap acord". A més, va mantenir l'aposta per l'acord de claredat. Així ho va defensar en el missatge institucional pels cinc anys de l'1 d'Octubre, en el qual també va insistir en la necessitat de recuperar la "confiança": "Hem de tornar a trobar-nos. En una situació de crisi econòmica, és millor no convocar eleccions i treballar per enfrontar la situació".

Aquest diumenge al matí, Turull ha visitat Solsona (Solsonès) per presentar Elis Colell com la nova candidata de Junts en un acte on també ha participat la presidenta del partit, Laura Borràs. Per la seva banda, Aragonès ha visitat aquesta tarda el Concurs de Castells 2022 de Tarragona. En definitiva, ambdós dirigents tenien una collada agenda davant l'actual crisi de Govern, que va començar amb l'amenaça de Junts sobre la qüestió de confiança al president de la Generalitat.