El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, ha fet un toc d'atenció al Govern en la concentració de l'1-O, i li ha recordat que si ha tingut els vots suficients com per estar al capdavant de la Generalitat ha estat pel "desbordament democràtic" que va comportar el referèndum de fa cinc anys. "Que tothom tingui clar que els vots que permeten governar el govern de Catalunya venen d'aquest desbordament democràtic. Que es posin al servei d'aquest desbordament, que ja toca", ha indicat. I ha advertit que el Consell de la República s'hi posarà "si algú es despista i fa allò que un cop agafats els vots ja no el veiem mai més". "El Consell s'hi posarà al davant", ha afegit. 

🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, última hora

Puigdemont, que ha participat a l'acte de l'Arc del Triomf per videoconferència i ha rebut nombrosos crits de "president, president", ha apuntat que l'Estat espanyol no renunciarà a la violència, "si cal a la violència extrema", però ha assegurat que ells tenen la resposta. "Sabem com derrotar-los, tenim la fórmula des de fa 5 anys", ha indicat el president a l'exili. "És un Estat poderós, gran i forçut però els seus fonaments estan corcats, estan podrits. Hem de ser capaços de constituir-nos en desbordament democràtic permanent", ha proposat com a via.

Puigdemont, en canvi, ha relativitzat la transcendència que té la gestió autonòmica en aquestes qüestions. "No descol·locarem l'Estat per millor que funcioni el govern autonòmic ni per més impecables que siguin les lleis autonòmiques que aprovi el Parlament", ha assegurat. I ha apuntat que per materialitzar la independència, ho haurà de fer algú altre. "Algú ha de preparar què vol dir anar de debò", ha precisat. "Aquest algú és el Consell, tot i les agressions de què som víctimes", ha apuntat. Encara ha mostrat més distància amb la denominada taula de diàleg. "Si hi ha una taula on hauríem d'estar encadenats és la taula on som nosaltres, ERC, Junts, CUP, Òmnium i ANC, per pressionar i recosir alhora", ha dit. Puigdemont ha celebrat que en l'acte de l'Arc del Triomf "tothom ha estat en aquesta taula" independentista, en al·lusió als diversos partits i entitats.

 

El president a l'exili, davant les 60.000 persones que l'escoltaven, ha subratllat que el referèndum "porta el vostre nom", desmarcant-se de la frase del president d'ERC, Oriol Junqueras, que atribuïa el protagonisme al seu partit. "Res del que vam fer hauria estat possible sense la persecució activa de milions de persones. El referèndum porta el vostre nom", ha insistit. "El nostre moment fundacional va ser fa 5 anys, el referèndum és vàlid i ja l'hem fet, ja hem votat". Al seu entendre, amb l'1-O començava un cicle, perquè els catalans van obtenir "el dret de materialitzar la independència de Catalunya". En canvi, ha advertit contra la narrativa que pretén infantilitzar moviment, que "és injusta i interessada". Puigdemont ha llançat un darrer missatge als manifestants: dona per acomiadat el dol, i creu que cal tornar a la lluita.