Govern dimissió ha estat un dels crits recurrents que aquest dissabte s’ha escoltat entre una part important del públic que ha acudit a Barcelona a la concentració unitària pels cincs anys de l’1 d’Octubre, convocada pel Consell per la República. Enmig de l’enèsima batalla entre ERC i Junts al Govern, el públic no ha amagat els retrets als representants independentista en general i a l’executiu en particular amb un clam que s’ha entonat amb persistència. Cinc anys després del referèndum, l'independentisme ha protagonitzat aquest dissabte una exhibició de profund trencament intern i desconnexió amb la militància. L'acte, que s'ha celebrat al Passeig Lluís Companys, davant d'un dels col·legis que van patir les carregues policials del referèndum, ha concentrat 60.000 persones segons els organitzadors i 11.000, segons la Guàrdia Urbana.

L’escridassada i els xiulets han començat tan bon punt s’ha citat en els primers minuts des de l’escenari el nom de la secretària general d’ERC, Marta Rovira; i s’han acarnissat sense pietat amb la veu afònica de la presidenta del Parlament Carme Forcadell. A partir d'aquí, les protestes s’han mantingut de manera transversal al llarg de totes les intervencions amb més o menys intensitat en funció del convidat de torn. Fins i tot quan l’actor Sergi Mateu ha anunciat que Gemma Hummet es disposava a interpretar Què volen aquesta gent?, s’ha escoltat a tall de resposta un Govern dimissió sorgint del públic.

Suport a Puigdemont

El silenci únicament s’ha fet al final, quan ha arribat el torn Carles Puigdemont, president del Consell per la República, l’amfitrió de la convocatòria. Ha estat l'únic també que ha concitat un aplaudiment unànime i l'habitual crit de Puigdemont president. Durant la intervenció no ha evitat el conflicte intern entre ERC i Junts. Ha reivindicat que els vots independentistes que avui permeten governar les institucions provenen del "desbordament” que va representar l’1 d’Octubre, per la qual cosa ha reclamat que es posin al servei d'allò que va decidir al referèndum. No només això,  ha advertit que “si algú es despista” i es queda els vots però no respon a aquest mandat, serà el Consell per la República el qui es posarà al capdavant.

No hi era el president, Pere Aragonès, ni el president d’ERC, Oriol Junqueras, però sí els consellers republicans Josep González Cambray i Tània Vergés, així com la portaveu del partit, Laura Vilalta. També, la presidenta del Junts, Laura Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, amb els tots consellers de Junts i el fins ara vicepresident, Jordi Puigneró. La CUP, que ha comptat dalt de l’escenari amb la intervenció de l’alcalde de Sabadell, ha estat representada, entre d’altres, per Carles Riera i Eulàlia Reguant. Les delegacions de cada partit han mantingut les distàncies, evitant de manera evident el contacte les unes amb les altres.

L’acte s’ha celebrat en plena crisi entre ERC i Junts per la continuïtat del Govern, després que dimarts el partit de Borràs i Turull va posar damunt la taula una qüestió de confiança a Aragonès i aquest va replicar fulminant Puigneró del Govern. Els dos socis tenen fins dilluns per intentar reconduir la situació, abans que Junts convoqui la consulta als militants sobre la continuïtat al Govern.

 

Crides a la unitat

Les crides a la unitat han estat present a les intervencions -tot i que no han aconseguit aturar les protestes-. “No ens deixem guanyar el relat. Deixem-nos de barallar!”, ha reclamat Forcadell mentre mantenia el tipus davant el xàfec que ha hagut d'aguantar. El també dirigent republicà i president de l’AMI, Jordi Gaseni, ha fet una crida en el mateix sentit. “Aquesta setmana el Govern de la Generalitat han tingut dificultats. Vull demanar-los que ho intentin una i altra vegada”, ha reclamat, amb unes paraules que no han fet més que esperonar més protestes.

Com va fer durant l'acte de la Diada, la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, ha insistit amb la seva proposta de llista cívica i amb l’amenaça sobre el “si no ho fan ells, ho farem nosaltres”.

 

Mentre que el president d’Òmnium, Xavier Antich, ha aixecat una nova onada de protestes quan ha assegurat: “És urgent tornar-nos a asseure per tornar a parlar”. Els xiulets s’han disparat abans que pogués acabar la frase: “Per poder decidir plegats com avancem cap a la independència”. “Ens cal retrobar moltes coses. Respectes, confiança i sinceritat. No hi ha alternativa a posar-nos d’acord. Cal tornar la unitat estratègica del moviment independentista”, ha assegurat mentre els crits i els Govern dimissió continuaven entre el públic i un home des de les primeres files aguantava un cartell amb el lema "Catalunya necessita líders".