L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha assegurat que ella també se sent "decebuda" durant l'acte en commemoració dels cinc anys de l'1 d'Octubre. Forcadell s'ha adreçat al públic, que l'ha rebut entre xiulets, amb un missatge clar: "Esteu decebuts, desil·lusionats. Jo també m’hi sento", però ha afirmat que també se sent "orgullosa" perquè encara hi ha "lluitadors i lluitadores que no es rendeixen mai". L'expresidenta del Parlament ha aprofitat per demanar, encara entre xiulets, que és moment de deixar-se "de baralles" per trobar "una estratègia comuna". "Deixem-nos de baralles, de lamentar, oblidem-nos del retret i treballem conjuntament", ha assegurat l'expresidenta del Parlament.

 

 🔴 Manifestació de l'1 d'octubre 2022, última hora 

Forcadell, que des que ha pujat a l'escenari no ha deixat de rebre xiulets, s'ha mostrat orgullosa de la gran presència a l'Arc de Triomf. "Gràcies per ser-hi sempre", ha afirmat. "Em fa especial il·lusió poder compartir aquest acte amb el president Puigdemont, esperem que ben aviat pugui estar aquí amb nosaltres presencialment. Conjurem-nos per fer-ho possible", ha dit.

En referència a l'1 d'Octubre, Forcadell ha assenyalat que "sense el ple del dia 6 i 7 de setembre, l'1 d'Octubre no hauria estat possible". Un ple que, segons ella, "va exercir la sobirania del Parlament i de la democràcia". "Avui som aquí per commemorar la nostra victòria perquè l’1 d'Octubre vam derrotar l’Estat espanyol. Vam fer l’acte de desobediència civil més important des de la guerra civil". La membre d'ERC ha assegurat que aquesta victòria es va aconseguir amb "una gran desigualtat": "Ells comptaven amb la força de l'Estat i nosaltres amb la força de la gent, la vostra força ens va fer guanyar".

Segons Forcadell, l'experiència de l'1 d'Octubre ha de servir "per aprendre". "Vam fer molts errors i també molts encerts. Això ens ha de servir perquè, quan arribi una nova oportunitat, ho puguem culminar".

Forcadell també ha recordat les "762 persones amb causes judicials pendents" i ha assegurat que "la seva causa també és nostra". "Hem de denunciar que cada dia hi ha episodis de repressió, que continuen els judicis, que continuen les amenaces de presó i les multes. Ho hem de denunciar sempre", ha dit. A més a més, ha afirmat que "un país no pot ser lliure, si no ho son tots els seus homes i dones".