El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha reptat el cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, a pronunciar-se sobre si respectarà la seva immunitat com a eurodiputat i, així, poder garantir el seu retorn a la Catalunya Sud. Concretament, ha demanat que ho faci al Liceu de Barcelona, durant l'acte de demà on Sánchez anunciarà la mesura de gràcia als presos

Així ho ha expressat en una roda de premsa davant la Casa de la República, a Waterloo, acompanyat del vicepresident Jordi Puigneró. Aquesta s'ha produït després de la reunió convocada pel president amb tots els consellers del seu partit a Bèlgica. Es tracta de la primera trobada que celebra amb tots els representants de Junts des que va prendre possessió el Govern i hi eren pressents el conseller d'Economia; Jaume Giró; el de Salut, Josep Maria Argimon; la consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina; la de Justícia, Lourdes Ciuró; la de Recerca i Universitats, Gemma Geis i la de Drets Socials, Violant Cervera

Explicacions al Liceu i al Parlament

Preguntat per la seva possible tornada des de l'exili, Puigdemont ha explicat que "el que garantirà el meu retorn a la Catalunya Sud és el respecte a la immunitat de què jo gaudeixo". I, per tant, aquesta qüestió l'hauria de respondre Sánchez. "Espero que ho faci demà en el Liceu, com espero que ho faci també en el Parlament. És l'única manera de demostrar que té una agenda real. Allà [a l'hemicicle] és on cal donar missatges polítics". 

"M'agradaria preguntar-li a Pedro Sánchez si pensa respectar la Unió Europea i les seves regles del joc, en comptes que Espanya continuï sent una excepció amb l'estat de dret", ha continuat. 

 

 

Aquest missatge també ha estat llançat pel vicepresident del Govern, que ha assegurat que, tant a ell com a la resta de consellers de Junts "ens agradaria poder mantenir aquesta reunió a Barcelona". "Entenem que és inadmissible que la UE tingui un Estat que no respecta una immunitat i que fa que els eurodiputats es puguin moure per qualsevol Estat d'Europa excepte Espanya". 

"En lloc d'anar al Liceu a fer màrqueting, [Sánchez] hauria d'anar al Parlament de Catalunya, que és on rau la sobirania naciona,  i donar les explicacions pertinents sobre per què ha pres aquesta decisió", ha afegit.

 

puigdemont waterloo puignero roda premsa reunio consellers juntsCarles Puigdemont davant la Casa de la República / EFE

Els indults

Quant a la decisió del Govern espanyol sobre la concessió dels indults, Puigdemont ha declarat que es tracta d'una cessió davant les pressions de la Unió Europea. "Això és un autoindult. Espanya excarcerarà uns presos que no haurien d'haver passat ni un dia empresonats. Ho fan abans que ho digui la justícia europea, però van 3 anys tard", ha assegurat. 

Discrepància amb Junqueras

D'altra banda, Puigneró ha estat preguntat sobre les declaracions davant Catalunya Ràdio del president d'ERC, Oriol Junqueras, on ha assegurat que l'indult és un "triomf que demostra algunes de les febleses dels aparells de l'Estat"

En aquest sentit, el també conseller de Polítiques Digitals i Infraestructures ha declarat amb contundència que "en cap cas podem parlar de triomfs". "El que volem amb els indults és que, si s'han de fer, que es facin. Això ajudarà a 9 persones i els hi farà més fàcil la seva vida. Però el triomf que volem aconseguir des de Junts és la independència i assolir la fi de la repressió amb l'amnistia". 

En la mateixa línia, Puigdemont ha expressat que, tot i els indults, "no es tancarà ni una de les grans carpetes que Catalunya té oberta respecte al conflicte amb Espanya". "El que va ser una debilitat de l'Estat, va ser la repressió. Aquests indults haurien de fer-se de tota manera per la pressió de la Justícia Europea", ha insistit.

 

puignero puigdemont roda premsa waterloo

Jordi Puigneró davant la Casa de la República / EFE

 

Imatge principal, Carles Puigdemont i Jordi Puigneró durant la roda de premsa davant la Casa de la República / EFE