El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va posar els indults als presos independentistes sobre la taula poc abans de l'emissió de l'informe del Consell d'Europa. Aquest fet, segons el jurista Josep Costa, podria no ser fruit d'una coincidència, sinó més aviat de la cessió del cap de l'executiu davant la pressió internacional. 

"I si quan Pedro Sánchez  va anunciar els indults ja sabia que el Consell d'Europa demanaria l'alliberament dels presos?", s'ha preguntat costa a través d'una publicació al seu perfil de Twitter.

"No serien cap acte de magnanimitat, com ho ha venut, sinó la cessió a una creixent pressió internacional. Això és exactament el que ha passat!", ha continuat. 

TUIT hilo Josep Costa indultos 1

 

L'anunci dels indults

Tot seguit, desenvolupa els arguments que l'han conduït fins aquesta teoria: 

"El president espanyol va sorprendre anunciant l'indult el dia 25 de maig, durant un viatge a Brussel·les. Però encara no estava en condicions de donar-lo (el Tribunal Suprem no havia fet el seu informe), la qual cosa ha portat molta gent a preguntar-se per què ho va fer".

 

TUIT hilo Josep Costa indultos 2

 

"Aquest anunci de Sánchez probablement va precipitar la publicació de l'informe de Marchena, l'endemà mateix, que s'oposa frontalment als indults. És possible que el govern volgués condicionar el Suprem anunciant els indults, però clarament se li va girar en contra", continua Costa.

 

TUIT hilo Josep Costa indultos 3

Arriba l'informe

I en aquest context, arriba l'informe elaborat pel Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa que parla de l’enjudiciament de polítics per declaracions fetes en l'exercici dels seus mandats, en què analitza les situacions a Espanya i a Turquia.

Respecte a aquest, el jurista ha explicat que, "tothom sabia que l'informe del Consell d'Europa feia un any i mig que s'estava preparant, però no se'n coneixia el seu contingut". "Però el dia 17 de maig passa una cosa decisiva: fracassa l'últim intent d'aturar l'informe i es posa data a la seva aprovació: el dia 3 de juny", ha declarat. 

TUIT hilo Josep Costa indultos 4

"Aleshores el govern espanyol arriba a la conclusió que no pot aguantar més pressió internacional per alliberar els presos polítics i decideix avançar-se a l'aprovació de l'informe. Només cal trobar un relat que permeti resistir la pressió en contra de la dreta i mig PSOE" continua el fil de Costa.

Recordem que, com a conclusió, la comissió demana a les autoritats espanyoles la llibertat, a través de l'indult o altres vies, dels polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum. Així mateix, reclama abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans residents a l'estranger.

Per la seva banda, l'executiu, que no havia plantejat el tràmit dels indults fins aquestes últimes setmanes, ha interpretat que l'informe "avala l'actuació" d'Espanya en aquesta matèria malgrat que "parteix d'un plantejament erroni" que mereix un "retret general del govern espanyol".

"Aparèixer com el vencedor magnànim"

"Només en aquest marc d'intentar girar un relat negatiu s'entén el ridícul comunicat del Ministeri d'Exteriors, que intenta vendre que el Consell d'Europa avala l'actuació espanyola. Probablement el missatge que volen donar és que "avala" la decisió de concedir els indults. En resum, el PSOE, entre la necessitat de mantenir el suport parlamentari i la pressió europea per alliberar els presos, vol aparèixer com el vencedor magnànim (presentant la part catalana com la derrotada) quan el cert és que ha perdut una batalla decisiva a l'exterior", conclou.

 

TUIT hilo Josep Costa indultos 5

 

 

Imatge principal, Josep Costa / ACN