Almenys una persona s’ha posat a cridar a l’inici de la conferència de Pedro Sánchez just quan anunciava que dimarts el Consell de Ministres aprovarà els indults als condemnats pel procés. Mentre el president del govern espanyol feia aquest anunci, s’han sentit els crits a la platea del Gran Teatre del Liceu d’un espontani que ha cridat “Visca la terra” i “la independència, l’única solució”. També ha cridat a favor de l'amnistia.

 

Els crits s’han pogut sentir, però no s’han pogut veure, ja que l’emissió de la conferència s’emetia amb senyal realitzat de la Moncloa. Sánchez ha intentat no aturar-se en el seu parlament malgrat els crits.

 

Amb tot, s'ha pogut captar com es tractava d'un jove que portava una estelada i una bandera d'Arran i que es trobava, com la resta de convidats, al pati de butaques. Els Mossos han procedit a identificar-lo a ell i a la persona que l'acompanyava i que ha gravat les imatges i l'incident no ha anat més enllà. Totes dues persones han accedit al Liceu amb entrada i segons ha pogut saber elNacional.cat, la segona persona és la portaveu d’Arran Adriana Llena -que es fa conèixer com Adriana Roca- i l’entrada no anava al seu nom. Ara s'investiga com ha pogut entrar amb una entrada que no anava al seu nom. 

Tensió a l’exterior

Els crits a l’interior del Liceu s’han sumat a la tensió que hi ha a l’exterior, on grups independentistes i també algun unionista s’han manifestat en contra de la presència de Sánchez per anunciar la concessió dels indults.

Centenars de persones s'han concentrat a la Rambla de Barcelona per reclamar l'amnistia i el dret a l'autodeterminació mentre el Liceu està envoltat d'un fort dispositiu policial.

Com seran els indults?

El Consell de Ministres concedirà demà dimarts oficialment els indults als presos polítics independentistes. La Moncloa ja ha posat en marxa tota la maquinària, la política i també la tècnica. Avui a la tarda, a dos quarts de cinc, està convocada una reunió telemàtica  extraordinària de la comissió de secretaris i subsecretaris, presidida per la vicepresidenta Carmen Calvo. És el pas previ per incloure assumptes en l'ordre del dia del Consell de Ministres. Normalment se celebra els dijous.

Els indults seran parcials i reversibles, i tenint en compte les circumstàncies de cadascun dels nou presos polítics independentistes. Es calcula que cada expedient, individualitzat, tindrà una argumentació d'unes trenta pàgines. Un cop hagin estat aprovats pel Consell de Ministres, hauran de ser signats pel rei Felip VI, publicats al Butlletí Oficial de l'Estat i aplicats pel Tribunal Suprem, que haurà de recalcular les condemnes. A tot estirar, s'espera la sortida dels presos el dimecres.

Una de les possibilitats és que els indults eliminin les penes pel delicte de sedició pel qual el Tribunal Suprem va condemnar 9 dels 12 jutjats pel procés. Són Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Sànchez, i Jordi Cuixart.