Pedro Sánchez ho té tot preparat. El pròxim dilluns explicarà la mesura de gràcia als presos en un gran acte al Teatre del Liceu de Barcelona. Per al president a l'exili, Carles Puigdemont, però, aquesta espectacular escenografia recorda a la d'un esdeveniment molt esperat des de la Moncloa: la "reunió" amb el president nord-americà Joe Biden, que va resultar ser un fiasco. 

En un tuit, Puigdemont ha parlat de l'acte de dilluns - que representa l'inici d'una nova etapa de distensió entre els governs català i espanyol- com una "operació de màrqueting més" que, tal com va passar amb la trobada amb Biden, quedarà en no res. 

"És màrqueting, no pas política"

"Penseu que els del "reencuentro" són els mateixos que ens van dir que allò amb en Biden va ser un "encuentro". Totes les operacions de màrqueting que ens han dedicat (encaje, talante, operación diálogo, lluvia de millones) han acabat igual. Perquè era màrqueting, no pas política", ha escrit. 

 

carles puigdemont pedro sanchez joe biden

Tuit del president Carles Puigdemont sobre l'acte al Liceu de Sánchez / @KRLS

 

 

I és que, tal com s'ha detallat des de l'executiu espanyol, l'acte de dilluns al Liceu aplegarà un total de 300 convidats de la societat civil catalana. A més, a banda dels indults, Sánchez podria parlar de la reactivació de la taula de diàleg.

En definitiva, tota la maquinària està a punt per als indults als presos polítics independentistes i Sánchez ha volgut generar una gran expectació respecte a aquest. 

La "reunió" amb Biden

Tanmateix, pel president Puigdemont, aquesta situació és un déjà vu. El passat mes de juny, a bombo i plateret, el govern espanyol va anunciar la primera “reunió” entre els presidents Pedro Sánchez i Joe Biden. Ho havien de fer a Brussel·les, en el marc de la cimera anual de l’OTAN. Havia de ser un primer contacte, on conèixer-se però també abordar qüestions diplomàtiques i geopolítiques. Al final, però, va quedar en un simple passeig que va durar 20 metres i mig minut, el que els va dur de la fotografia de família a la sala on se celebrava la reunió de caps d’Estat i de govern.

 

 

Segons fonts del govern espanyol, aquesta va ser la “trobada” prevista, una “breu conversa” després de la foto de família. Des de l’executiu central van remarcar que “tal com s’havia assenyalat prèviament, tots dos volien saludar-se, conéixer-se personalment i establir un primer contacte”. Però des de la mateixa Moncloa havien generat unes expectatives molt més elevades.

L'independentisme plantarà cara a Sánchez 

Això sí, l'independentisme de carrer no creu que els indults siguin cap solució i té la voluntat de seguir plantant cara a l'Estat espanyol. El proper episodi serà aquest dilluns, amb la presentació de Pedro Sánchez. 

Qui comandarà la protesta contra la presència del president espanyola a la capital catalana serà l'Assemblea, que ja ha convocat un acte davant del Liceu a l'hora de l'acte per tal de boicotejar-lo. A l'acte, que serà justament davant del Liceu, hi haurà intervencions, tot i que encara no se sap de qui. Ara bé, en les darreres accions de l'entitat, tant la seva presidenta, Elisenda Paluzie, com el seu vicepresident, David Fernàndez, hi han participat molt activament.

 

 

Imatge principal, Carles Puigdemont / ACN