El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que l'indult és un "triomf que demostra algunes de les febleses dels aparells de l'Estat". En declaracions a Catalunya Ràdio, ha argumentat que les seves condemnes "no resistiran la confrontació" amb la justícia europea, i per això "l'Estat intenta protegir-se davant d'això i intenta fer-ho revertint algunes de les mesures abusives que ha pres en tot aquest període".

En resposta als que diuen que l'indult no ajudarà a la independència, ha replicat que "s'equivoquen". "Si estem a la presó és perquè estan convençuts que si estem fora ajudarem més a la independència", ha dit Junqueras, que ha afegit que ell intentarà ajudar des d'on calgui, des de la taula de diàleg o des d'on ERC consideri.

"Si som més útils estant a fora que a dintre, està clar que volem ser útils". Així ha respost Junqueras en demanar-li si ell vol l'indult. El líder d'ERC no ha volgut entrar gaire en el concepte de reversibilitat, però sí que ha subratllat que la seva opinió i compromís és "ben conegut per tothom".

D'aquesta manera, Junqueras s'ha mostrat més entusiasmat pels indults que cap altre líder independentista. En qualsevol cas, el republicà ha reiterat que ells defensen l'amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació com a solució per al conflicte, elements que també van fer coincidir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president a l'exili, Carles Puigdemont, a la seva trobada a Waterloo (Bèlgica).

Expectatives amb la Moncloa

Pel que fa a l'acte de Pedro Sánchez al Liceu i la plantada del Govern, ha indicat que ell coincideix amb Pere Aragonès que si el govern espanyol "vol fer alguna cosa que la faci, però que deixi d'especular sobre aquestes qüestions, perquè l'únic que fa és especular amb el patiment de moltes persones". I ha citat no només els presos, sinó també els afectats pel Tribunal de Comptes, el de instrucció 13 i els d'altres procediments.

Sobre les declaracions de la ministra Reyes Maroto, que dissabte va alertar que a la taula de diàleg només es parlaria d'allò que estigui en el marc constitucional, Junqueras ha subratllat que els referèndums "estan dintre del marc legal o haurien d'estar-hi en qualsevol país democràtic del món", i ha citat els de Suècia, Dinamarca, Regne Unit i Canadà.​

 

Imatge principal: el líder d'ERC, Oriol Junqueras / Foto: ACN