Noves incògnites que es van aclarint sobre la investigació parlamentària del cas Koldo. De moment, el PSOE no plantarà batalla i assumeix que Salvador Illa haurà de donar explicacions pel cas Koldo a la comissió d’investigació del Congrés sobre la contractació de mascaretes durant la pandèmia. Els socialistes han registrat el seu llistat de peticions de compareixents i hi inclouen l’exministre de Sanitat i candidat del PSC el 12-M, que el dimecres 24 d’abril ja està citat a la comissió del Senat. El PP, Sumar, ERC, Junts i Bildu també volen demanar explicacions a Illa. La llista de compareixences definitiva (que serà ampliable) s’aprovarà el pròxim dimarts 16 d’abril. Una de les grans absències del llistat dels socialistes és la de l’exministre José Luis Ábalos, que ara és diputat al Grup Mixt després de trencar amb el PSOE i a qui sí que volen citar tota la resta de formacions.

D’altra banda, el PSOE ha decidit posar els focus de la Cambra Baixa en la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i no proposa, de moment, que hagin de comparèixer la seva parella, Alberto González Amador, i el seu germà, Tomás Díaz Ayuso. Sumar i Junts sí que reclamen la presència del xicot de la presidenta madrilenya. Tanmateix, el PP i el PSOE eviten entrar en la batalla de parelles i no demanen la compareixença ni de la parella d’Ayuso al Congrés ni de la dona de Sánchez al Senat. De fet, l’únic partit que demana la presència de Begoña Gómez és Vox. Sigui com sigui, Ayuso expressava aquest matí que “serà una meravella donar exemple de gestió eficient i no de compres fraudulentes”. El PSOE també vol citar el cap de gabinet de la presidenta madrilenyaMiguel Ángel Rodríguez.

A més, els socialistes, que demanen un total de 84 compareixences, aposten per incloure en la llista els noms de Francina Armengol (expresidenta de les Illes Balears i presidenta del Congrés), d’Ángel Víctor Torres (expresident de les Illes Canàries i ministre de Política Territorial) i de Koldo García (exassessor d’Ábalos al Ministeri de Transports). Per tant, tenint el vistiplau del PSOE i si no hi ha cap sorpresa, està garantit que tots tres seran citats. A més, el PSOE vol demanar explicacions a Miguel Tellado (portaveu del PP al Congrés), Juan Manuel Moreno Bonilla (president d’Andalusia), Elías Bendodo (vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP), José Luis Martínez-Almeida (alcalde de Madrid) i Margalida Prohens (presidenta balear). Sumar se suma a aquestes últimes dues peticions.

Sumar i Junts sí que volen demanar explicacions a la parella d’Ayuso

Qui sí que vol demanar explicacions a la parella d’Isabel Díaz Ayuso, Alberto González Amador, acusat de frau fiscal, són Junts i Sumar, que l’inclouen en els seus respectius llistats. A més, els juntaires reclamen citar, a banda de Koldo, Ábalos, Illa i Ayuso, Víctor Francos (excap de gabinet d’Illa), els empresaris Carlos Barrabés i Juan Carlos Cueto i els guàrdies civils Rubén VillalbaJosé Luis Rodríguez García David Blanes. En total, se centren en dotze persones.

Per la seva banda, els de Yolanda Díaz, que sol·liciten 45 compareixents, també reclamen que compareguin Fernando López Miras (president de la Regió de Múrcia) i Álvaro Sánchez Manzanares (exsecretari general de Puertos del Estado). Dels noms del PSOE, coincideixen, entre altres, amb Armengol, Torres, Koldo, Ayuso, Prohens i Almeida.

El PP aposta per citar Nadia Calviño i Reyes Maroto perquè expliquin les relacions amb Begoña Gómez

Per la seva banda, el Partit Popular estreta el setge contra la dona de Pedro Sánchez, Begoña Gómez, tot i que, igual que al Senat, no la inclou en el seu llistat. Els populars han registrat les 58 mateixes persones que a la Cambra Alta i sumen alguns noms nous, fins a arribar als 67. Entre les incorporacions, figuren Nadia Calviño (exvicepresidenta primera del govern espanyol i exministra d’Economia) i Reyes Maroto (exministra d’Indústria i Comerç). El portaveu del PP a la comissió d’investigació, Elías Bendodo, ha explicat que les dues peticions es deuen a “assumptes vinculats a la dona del president del govern espanyol”: en el cas de Calviño, per “la concessió de més de set milions d’euros a l’empresari que va promoure el màster que imparteix” Begoña Gómez i en el de Maroto, pel “rescat d’empreses que entren en clara col·lisió d’interessos amb els negocis” de Gómez.

A més, el PP vol citar Ramiro Grau (el primer denunciant del cas Koldo i un “testimoni molt valuós”), així com César MorenoJavier Serrano i Ignacio Díaz Tapia, que, juntament amb Víctor de Aldama, es feien anomenar els “quatre mosqueters” en un xat de WhatsApp i haurien abonat 10.000 euros en efectiu a Koldo García, segons la Guàrdia Civil.

Entre els noms de la llista que comparteix el PP al Congrés i al Senat, que ha de ser “necessàriament oberta”, hi ha els de Salvador Illa, Francina Armengol, Ángel Víctor Torres, Óscar Puente i Fernando Grande-Marlaska. Els populars també sol·liciten “un centenar de peticions de documentació”, entre les quals hi ha els certificats dels acords del Consell de Ministres relacionats amb les ajudes aprovades que generen una “clara col·lisió d’interessos” per tenir la “prova fefaent que el president del govern espanyol no es va inhibir en aquests assumptes”. Elías Bendodo ha avisat el PSOE que “al final se sabrà tot” i ha exigit als socialistes que no converteixin la comissió d’investigació en una “comissió d’ocultació”.

Bildu s’inclina per fer comparèixer Feijóo, Ayuso i Tellado i el PNB es limita a la presumpta trama

Dues llistes més. D’una banda, Bildu ha presentat un llistat amb 25 noms, entre els quals apareixen Alberto Núñez Feijóo (president del PP), Isabel Díaz Ayuso i Miguel Tellado. A més, se sumen a les peticions de fer comparèixer Illa, Armengol, Ábalos, Koldo i Víctor de Aldama.

Per la seva banda, el PNB se cenyeix a demanar la presència d’onze persones relacionades estrictament amb la presumpta trama, entre els quals hi ha Ábalos, Koldo, Joseba García (el seu germà), Álvaro Sánchez Manzanres (exsecretari general de Puertos del Estado), els empresaris Víctor de AldamaJuan Carlos Cueto, així com Íñigo Rotaetxe i José Ángel Escorial, vinculats a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas.

ERC vol demanar explicacions a Alberto Núñez Feijóo i al germà d’Ayuso

Finalment, el llistat d’ERC, que ha sigut el més matiner de tots, inclou 35 noms, entre els quals hi ha els d’Illa, Armengol, Ayuso, Tellado i Almeida. Això sí: els republicans van un pas més enllà que el PSOE i volen citar alguns noms que els socialistes no inclou en la seva proposta inicial. Són, per exemple, els d’Alberto Núñez FeijóoTomás Díaz Ayuso (germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid) i Pablo Casado (expresident del PP). També assenyalen Fernando Grande-Marlaska (ministre de l’Interior), Carolina Darias (ministra de Sanitat del 2021 al 2023), José Manuel Quiñones (ministre de Sanitat entre el març i el novembre del 2023) i Fernando Simón (responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat). A més, ERC coincideix amb el PP a l’hora de demanar explicacions a Nadia Calviño (exvicepresidenta primera del govern espanyol i exministra d’Economia).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!