El ministre de Transports, Óscar Puente, ha destituït el secretari general de Puertos del Estado, Álvaro Sánchez Manzanares, qui estava al capdavant d'aquest organisme quan es van adquirir vuit milions de mascaretes per 20 milions d'euros en el marc del cas Koldo, segons informen diversos mitjans. Concretament, es van comprar les mascaretes a Soluciones de Gestión, empresa recomanada per Koldo García, exassessor de l'exministre socialista José Luis Ábalos. La destitució de Sánchez respondria a la falta de confiança del ministre en el secretari general de l'empresa pública després de conèixer més detalls sobre la presumpta trama de corrupció. 

El cas Koldo està sacsejant el PSOE, ja que diverses figures actives en càrrecs rellevants a l'administració s'estan veient esquitxades. Per exemple, Francina Armengol, sobre la qual pengen tota mena d'acusacions d'estar relacionada amb el cas quan estava al capdavant del govern belar. Aquest dimarts, ha comparegut davant dels mitjans i ha afirmat: "No deixaré que taquin el meu nom, ni el del meu govern, ni el de la gent que es va deixar la pell per salvar els ciutadans". 

🔍 Cas Koldo: qui és qui a la trama i quins contractes s'investiguen?

Paper de Puertos del Estado al cas Koldo

Puertos del Estado és l'empresa pública que gestiona tots els ports públics espanyols de mercaderies i de passatgers, depèn directament d'aquest departament ministerial i va ser la primera que va posar-se en contacte amb la trama per fer-se amb mascaretes en plena pandèmia de la covid. La destitució d'Álvaro Sánchez Manzanares és la primera en el ministeri d'ençà que va esclatar el cas Koldo fa gairebé dues setmanes, ja que molts dels responsables dels contractes ja no estan en actiu a conseqüència de les renovacions que s'han dut a terme durant els darrers anys, on han passat fins a tres ministres: José Luis Ábalos, Raquel Sánchez i ara, Óscar Puente. 

Contradiccions en les versions

L'Agència Tributària ha advertit en un informe de les contradiccions en les versions entre la que dona Puertos del Estado i la que va donar Soluciones de Gestión —empresa epicentre de la trama—. Mentre que Puertos nega conèixer al presumpte comissionista de la trama, Víctor de Aldama, l'empresa aporta proves en les quals assenyala que sí que va mantenir una reunió amb l'ens públic. La contradicció queda palesa en l'informe que Hisenda va enviar el passat 2 de febrer al jutge instructor del cas a l'Audiència Nacional, Ismael Moreno. En l'informe s'assenyala que durant el gener de 2021, Soluciones de Gestión, va aportar "de forma ordenada i per a cada intermediari i operació de compra una sèrie d'evidències en forma de captures de pantalla de WhatsApp i correus electrònics" que demostrarien les relacions de De Aldama "amb bona part dels intermediaris de les mascaretes" i proves de relacions amb "alguns dels clients institucionals".

L'informe detalla que malgrat les proves lliurades per Soluciones de Gestión, empresa controlada per l'investigat Juan Carlos Cueto —presumpte cervell de la trama—, els representants de Puertos del Estado, i altres clients, van negar aquesta relació amb De Aldama. "Per part dels clients públics, es nega la participació del senyor De Aldama de forma absolutament general", apunta. Tanmateix, Hisenda enfronta la versió dels clients finals de les mascaretes amb el sostingut per Soluciones de Gestión en relació per exemple amb Ports de l'Estat. Així doncs, l'informe aporta una resposta de Puertos del Estado que assenyala que "la contractació d'emergència realitzada obeeix a unes circumstàncies excepcionals provocades per la pandèmia internacional que ocasiona el brot epidèmic de covid i la declaració d'estat d'alarma per Reial decret 463/2020, de 14 de març".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!