El PSOE ha decidit aquest dimarts suspendre cautelarment de militància José Luis Ábalos per “protegir la imatge del partit”, després que l’exministre s’hagi declarat en rebel·lia contra Pedro Sánchez i s’hagi negat a lliurar el seu escó pel cas Koldo, per la qual cosa se situa al Grup Mixt del Congrés dels Diputats. La resolució la signa l’actual secretari d’Organització (càrrec en mans d’Ábalos fins al 2021), Santos Cerdán. La decisió es pren després que la direcció socialista donés a Ábalos 24 hores per renunciar a la seva acta com a diputat a la cambra baixa i que ell, “per honorabilitat”, s’hi hagi negat. L’argument de l’exministre és que ell no està investigat per cap trama de corrupció, i que la justícia només investiga el seu exassessor, Koldo García. 

 

 

 

 

El PSOE reacciona: "És un dia molt trist"

El portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha lamentat que Ábalos hagi decidit mantenir l'acta com a diputat al Congrés i passar-se al Grup Mixt, tot i que el PSOE en va exigir la renúncia pel cas Koldo. "És un dia molt trist", ha afirmat Patxi López als passadissos del Congrés en arribar al ple, alhora que a la sala de premsa de la Cambra Baixa Ábalos finalitzava la seva compareixença sense preguntes.

El portaveu del Grup Socialista ha recalcat que la voluntat del partit de Pedro Sánchez era que "Ábalos deixés l'escó" i ha dit, a més, que suposa que l'Executiva del PSOE "en començarà a tramitar l'expedient de baixa cautelar com a militant socialista", com han indicat des del principi, informa l'agència Efe.

També ha replicat a l'argument d'Ábalos, que renunciar ara "s'interpretaria com un signe de culpabilitat" subratllant que el que li demanava el PSOE "des de fa temps" era que assumís la seva "responsabilitat política" i que, per això, la resolució de la Comissió Executiva sostenia que havia de "deixar l'escó".

En una esperada compareixença davant els mitjans per comunicar la seva decisió, Ábalos ha defensat que renunciar a la seva acta, com li demanava el partit, seria assumir la culpabilitat. 

"Suposo que l'Executiva del partit començarà a tramitar un expedient de baixa cautelar com a militant socialista, que és el que havíem dit des del principi", ha assenyalat López en declaracions als mitjans a la cambra baixa, just després que Ábalos comuniqués la seva decisió de retenir l'escó.

Després de la petició del PSOE, arran de la detenció de qui va ser el seu assessor entre el 2018 i el 2021 per un cas de presumpta corrupció en l’adquisició de mascaretes, Ábalos va dimitir ahir com a president de la Comissió d’Interior, però ha decidit declarar-se en rebel·lia contra Pedro Sánchez i mantenir el seu escó. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!