Dimecres 24 d’abril a la tarda. És la data que ha escollit el Senat per citar Salvador Illa a la comissió d’investigació sobre el cas Koldo perquè doni explicacions sobre la compra de mascaretes durant la seva etapa com a ministre de Sanitat, segons pot avançar ElNacional.cat. La petició de compareixença del candidat del PSC a les eleccions del 12-M s’ha aprovat per unanimitat i arribarà hores abans que comenci la campanya electoral a Catalunya, que arrencarà l’endemà a la nit. Illa ha insistit en tot moment que està totalment disposat a “aclarir el que calgui aclarir”. A més, també segons ha pogut saber aquest mitjà, Koldo García serà citat pel dilluns 22 d’abril al matí i Víctor Francos, l’excap de gabinet d’Illa al Ministeri de Sanitat, pel mateix dia a la tarda. A més, el dijous 25 d’abril compareixeran Patricia Lacruz (exdirectora general de Cartera Bàsica de Serveis del Sistema Nacional de Salut i Farmàcia) i Alfonso Jiménez (exdirector general de l’Institut Nacional de Gestió Sanitària). Fonts del PP apunten a ElNacional.cat que els populars han incorporat quatre noms de la llista d’UPN i un de la del PNB.

D’altra banda, el PSOE denuncia que el lletrat de la comissió, Luis de la Peña, ha emès un informe en el qual qüestionava el pla de treball presentat pel Partit Popular i esgrimia que calia suprimir tres paràgrafs perquè s’extralimitaven de l’objecte de la comissió. En una roda de premsa posterior, el secretari general del grup socialista, Alfonso Gil, ha denunciat la “utilització perversa” que ha fet el PP del Senat i ha qualificat l’aprovació del pla de treball de “disbarat jurídic”, “despropòsit polític” i “espectacle dantesc”. El senador del PSOE recrimina al PP que vulgui “ferir el govern espanyol, entorpir i enredar” en lloc de “buscar esclarir” els fets. “El soroll no ens deixarà veure res més que el que vulgui el PP, convertint el Senat d’Espanya en una terminal de la seu de Gènova”, ha lamentat.

Des del PSOE, també expliquen que, davant el dictamen dels serveis jurídics, el PP ha respost que l’objecte de la comissió s’ampliarà en un pròxim ple, que encara no té data. A més, fonts socialistes relaten que el lletrat ha indicat que l’única manera de continuar era aprovar un nou objecte de la comissió al ple per començar de nou, però el PP ha forçat l’aprovació del seu document per “no perdre temps”. Per part del PP, Luis Santamaría ha titllat de “rebequeria” la reacció del PSOE i ha etzibat als socialistes que estan “hiperventilant”. Sobre el qüestionament del lletrat, ha sostingut que l’enunciat de la comissió és “prou obert” i sobre la data de la compareixença d’Illa, ha esgrimit que és millor “treure les compareixences de les campanyes electorals per no interferir”. La d’Illa serà poc més de 24 hores abans que arrenqui la campanya de les eleccions del 12-M.

A l’espera per citar Rubiales, Armengol, Marlaska i Ábalos

El llistat de compareixences que va registrar el PP, i que és la que ha tirat endavant, inclou un total de 58 noms, que aniran passant successivament per la comissió d’investigació. Un dels que hi consta és el de Luis Rubiales, expresident de la Federació Espanyola de Futbol, a qui Koldo García va recórrer per afavorir un negoci de Víctor de Aldama (el president del Zamora CF i empresari que va fer fortuna sota el paraigua del Ministeri de Transports).

A la llista, també figuren Francina Armengol (actual presidenta del Congrés i expresidenta de les Illes Balears), Ángel Víctor Torres (actual ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica i expresident de les Illes Canàries), Fernando Grande-Marlaska (ministre de l’Interior), Óscar Puente (ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana), José Luis Ábalos (exministre i exdiputat del PSOE), Santos Cerdán (actual secretari d’Organització del PSOE), Enriqueta Chicano (presidenta del Tribunal de Comptes) i Isaías Táboas (expresident de Renfe i qui havia sigut secretari general de la presidència amb José Montilla).

A més, de les persones esquitxades per la presumpta trama de corrupció, el PP també reclama la presència d’Íñigo Rotaeche (titular de Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, que està a l’epicentre de la trama), José Angel Escorial Senante (antic titular de l’empresa), Joseba García Izaguirre (germà de Koldo García), Juan Carlos Cueto (a qui la Fiscalia Anticorrupció considera el cervell de la trama), Víctor de Aldama (president del Zamora CF) i Álvaro Sánchez Manzanares (exsecretari general de Puertos del Estado i a qui Óscar Puente va destituir per estar relacionat amb el cas Koldo), Rubén Villalba Carnerero (agent de la Guàrdia Civil destinat a Veneçuela), Javier Hidalgo (exCEO de Globalia) i Juan Carlos Ruiz Boix (alcalde de San Roque).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!