La reforma del Codi Penal que el govern espanyol ha acordat amb Esquerra Republicana continua causant malestar en nombrosos barons i dirigents del PSOE. Habitualment, els que aixequen la veu contra algunes decisions de l'executiu encapçalat per Pedro Sánchez són el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i el seu homòleg de l'Aragó, Javier Lambán. En canvi, resulta bastant inusual que hi hagi altres presidents autonòmics que se sumin a aquestes opinions discrepants. Aquest divendres, qui s'ha adherit als crítics pels últims acords del grup parlamentari socialista al Congrés és el president d'Astúries, Adrián Barbón. L'asturià ha volgut fer referència a la reforma del delicte de malversació i, tot i que ha anticipat que no volia aprofundir molt en la qüestió fins que no llegeixi "el text definitiu", ha subratllat que el que ha vist fins ara "no li agrada" gens.

Barbón sosté que el que sí que vol és que "s'avaluï l'enriquiment del patrimoni dels polítics per detectar casos de corrupció", donat que creu que això és "importantíssim". "La corrupció és un dany que perjudica la imatge de la política, cal que els polítics tinguem sempre butxaques de vidre", ha indicat el mandatari asturià, en referència a la necessitat de ser més transparents. L'altra carpeta sobre la qual s'ha pronunciat el també líder dels socialistes a Astúries és l'escenari d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya, ja negat de manera insistent pel govern espanyol, però que ERC torna a posar al damunt de la taula. Per a Adrián Barbón, el que demana el president de la Generalitat, Pere Aragonès, constitueix un "atac a la Constitució".

En concret, Barbón ha asseverat que no acceptarà "de cap manera" la petició d'un referèndum d'independència al territori català perquè, a més, li sembla "indignant". El president d'Astúries es reafirma en la "necessitat de defensar l'ordre constitucional" i equipara la consulta amb la no renovació dels òrgans constitucionals: "Les dues són un atac a la Constitució". L'asturià també ha volgut valorar el bloqueig del Consell General del Poder Judicial: "El que hauria de fer la dreta política, des del meu punt de vista, és deixar de bloquejar la renovació del CGPJ i del que correspongui del Tribunal Constitucional, ja que, com que no contribueixen a la seva renovació, estan devaluant aquests òrgans". "Una part important de la societat comença a dubtar de la legitimitat d'aquests òrgans constitucionals", ha afegit.

El referèndum inquieta els barons del PSOE

Encara que ERC i el Govern insisteixen en la petició d'un referèndum d'autodeterminació —el president Pere Aragonès ha obert la porta a impulsar una reforma constitucional si cal per poder-lo celebrar—, l'executiu de Pedro Sánchez insisteix a descartar-lo de ple. Tot i la negativa de la Moncloa, els barons socialistes en parlen contínuament i expressen el seu malestar, tal com ja ha fet Adrián Barbón. Aquest mateix divendres s'hi ha pronunciat, novament, Emiliano García-Page, que ha anunciat que el Parlament de Castella-la Manxa aprovarà la setmana que ve una norma per portar "en 24 hores" el referèndum de Catalunya al Constitucional, malgrat que aquest procés de votació fos acordat amb l'Estat. Page ha destacat que una de les seves "responsabilitats" com a president autonòmic és que "els independentistes no se surtin amb la seva" i ha tornat a manifestar que "si calgués opinar sobre si una part d'Espanya es pot independitzar del seu conjunt, la decisió ens correspon a tots perquè la sobirania és de tots els espanyols".