La indignació dels dirigents del PSOE per una possible intromissió del Tribunal Constitucional als processos democràtics s'acaba a Catalunya. El president socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha anunciat aquest divendres una norma que aprovaran les Corts regionals la setmana que ve per portar una futura consulta d'autodeterminació de Catalunya al Constitucional "en 24 hores" encara que fos pactada amb el govern espanyol. D'aquesta manera, segueix la seva croada contra el govern de Pedro Sánchez per la reforma de la sedició i la malversació, malgrat que el president espanyol l'intentés tranquil·litzar aquest dijous tot assegurant que "el procés ha acabat" i que "no hi haurà consulta a Catalunya".

"La sobirania és de tots els espanyols"

Emiliano García-Page s'ha dirigit explícitament al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per advertir-lo que encara que "entén" la llibertat dels independentistes de "buscar el que volen", aquesta via ha d'articular-se respectant la llei i la Constitució, "no a cops". Així ho ha manifestat després de sentir les declaracions d'Aragonès, on ha obert la porta a una reforma de la Constitució per celebrar un referèndum 'legal'. Des d'un municipi d'Albacete, ha assegurat que ell treballa perquè a Castella-la Manxa li vagi bé i, per consegüent, també a Espanya, però "no és tan real que si li va bé a una part --en referència a Catalunya-- li vagi bé a tots". "Queda molt bonic, però no és del tot veritat, els independentistes no volen que tots siguem iguals, el què volen és tenir privilegis", ha asseverat. Per això, ha afegit, té la responsabilitat com a president autonòmic que els independentistes "no se surtin amb la seva" i ha emprat el clàssic argument que "si calgués opinar sobre si una part d'Espanya s'independitza del conjunt", aquesta decisió s'ha de prendre entre tots. "La sobirania és nacional, és de tots els espanyols", ha afirmat.

Page ja amenaça amb el Constitucional

Sembla, però, que l'argument de la sobirania no seria aplicable a Catalunya. I és que Page ha aprofitat la mateixa roda de premsa i el furor dels socialistes que li han donat suport després de criticar durament a Sánchez per anunciar que el Grup Parlamentari Socialista aprovarà en les Corts regionals dimecres que ve 21 una "norma" que reculli que, si es produeix uns consulta a Catalunya per la independència, "i s'impedís votar sobre això a la resta d'Espanya", la comunitat autònoma el recorreria abans de "24 hores" davant el Tribunal Constitucional. García-Page ha indicat que això es produiria "si es votés a Catalunya" en un referèndum d'autodeterminació "per força o per pacte", dues vies que ha titllat d'inconstitucionals.