Després d'aprovar la reforma del Codi Penal pels delictes de sedició i malversació, Pedro Sánchez ha sentenciat: "La via unilateral no es contempla, el procés ha acabat". El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha respost a aquestes afirmacions en una entrevista a la Cadena SER: "Això no s'ha acabat". A més, el president ha afirmat: "Cadascú pot tenir una opinió, el fet és que no renunciarem a les nostres posicions. Si algú pensa que perquè hem arribat a acords, hem renunciat a les nostres conviccions és que no entenen el que passa a Catalunya". 

Aragonès ha insistit que el següent pas de la taula de diàleg és "abordar la qüestió de fons": la relació entre Catalunya i Espanya. Pel president de la Generalitat el millor escenari per tractar-ho és pactar un referèndum amb l'Estat. Preguntat sobre alternatives si aquest pacte no es donés, Aragonès s'ha negat a posar sobre la taula escenaris alternatius. "La millor forma perquè es doni un referèndum és que hi hagi acord entre les parts", ha remarcat. 

El president Aragonès ha recordat que al Parlament i a les enquestes es mostra una clara majoria a Catalunya que vol votar per resoldre el conflicte. Per tal d'aconseguir-ho no tanca la porta a cap via, com per exemple, reformar la Constitució. "Si el tema és amb la Constitució i no amb la voluntat política, abordem-ho", ha declarat. Ha assegurat que els pròxims mesos li agradaria tractar aquesta via de resolució del conflicte amb l'Executiu espanyol: "Ens agradaria entrar en els mesos vinents, perquè al final és la naturalesa del conflicte. Hem d’entrar pensant que hi ha diverses postures i totes són legítimes".

Reforma del Codi Penal

Aragonès ha valorat positivament l'aprovació de la reforma del Codi Penal i ha negat que hi hagués malversació en el cas de l'1-O. Així, ha defensat els canvis en aquest delicte quan no hi ha ànim de lucre per evitar que s'utilitzi per "perseguir actuacions que són merament polítiques". Preguntat sobre com poden afectar aquests canvis de la legislació al cas de Carles Puigdemont, el president ha afirmat: "Ningú empitjora la seva situació processal. Nosaltres som responsables del contingut de la reforma, no de la interpretació que en pugui fer el poder judicial". 

Pedro Sánchez remarca que no hi haurà referèndum

Per la seva banda, Sánchez ha deixat clar que, des del seu punt de vist, el procés ha acabat.  "No hi haurà cap consulta d'autodeterminació a Catalunya, no només perquè no té cabuda a la Constitució, sinó perquè hem de contribuir amb solucions que ajudin a superar la fractura de la societat catalana", ha sentenciat.