El govern espanyol no ha mostrat cap mena de flexibilitat aquest dimarts davant la proposta d’Esquerra Republicana per celebrar un referèndum seguint la via de Montenegro. “Qui descarta la via unilateral soc jo”, ha emfatitzat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, en ser preguntat sobre una consulta que no comptés amb l'aval de Madrid. “Estem precisament en una situació de superació d’un enfrontament per aconseguir que a Catalunya la convivència estigui garantida”, ha afegit.

El ministre de la Presidència ha fet aquestes declaracions en una entrevista a TVE en la qual ha insistit que “el referèndum és contrari a la Constitució” i que en cap cas és una solució per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Així mateix, ha recordat que la Moncloa i la Generalitat van pactar “que el Govern faria política dins dels procediments democràtics i les institucions”. “Sembla una obvietat, però és que el 2017 això no passava”, ha assegurat. Així mateix, ha opinat que una consulta per a decidir el futur polític dels catalans “només crearia enfrontaments”.

Els fets de l’1-O encara es poden perseguir

D’altra banda, i contradient la versió que dona Esquerra Republicana després d’haver pactat amb el govern espanyol la modificació del delicte de malversació, Bolaños ha assegurat que “no hi ha ni un sol fet de la sentència del Procés que ara quedi despenalitzat” amb la revisió del Codi Penal. “Tots ells estan penalitzats amb els desordres públics agreujats o amb el desviament irregular”, ha afegit. Dit això, ha deixat en mans del Tribunal Suprem “comprovar o decidir si és procedent alguna revisió de les penes”.

D’altra banda, però en la mateixa línia, ha afirmat que troba “lògic” que ERC asseguri que amb la modificació pactada de la malversació els fets de l’1-O estan despenalitzats, però ha volgut deixar clar que això no és així: “Hem establert que quan hi ha un desviament de fons dins de la mateixa administració pública ha de tenir un càstig penal". Es tracta, tal com van pactar aquest dilluns republicans i socialistes, d’un tipus que es pot castigar amb un a quatre anys de presó, lleugerament per sota dels sis anys amb els quals es pot castigar la malversació agreujada.

Contradiu Carmen Calvo: no mantindran l’esmena a la llei trans

D’altra banda, Bolaños ha contradit l’exministra Carmen Calvo, que aquest dilluns va assegurar que el PSOE mantindria la seva esmena sobre menors a la llei trans, per molt que fos tombada pel PP i Podemos a la comissió d’Igualtat. “És cert que ens vam quedar sols”, ha admès el ministre de la Presidència, a més d’argumentar que no tindria gaire sentit tornar a perdre la votació al Ple.