El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha elevat el to aquest dijous per assenyalar directament el Partit Popular i Vox de "maquinar" un "complot groller" amb l'objectiu, sosté, d'"emmordassar el Congrés dels Diputats" i mantenir el "bloqueig" al Tribunal Constitucional. Sánchez feia referència al recurs d'empara presentat a l'alt tribunal per tal que determinés si podia tirar endavant la tramitació parlamentària de la reforma del Codi Penal i els canvis sobre l'elecció dels magistrats d'aquest òrgan constitucional. "La democràcia i la Constitució prevaldran, la dreta i la ultradreta han intentat emmordassar el Congrés dels Diputats perquè segueixi el bloqueig del TC", ha afirmat amb contundència el dirigent socialista en una roda de premsa posterior al Consell Europeu. Segons Sánchez, el PP té "segrestada" la Carta Magna.

En aquest sentit, el cap de l'executiu estatal ha volgut adreçar un missatge als populars i a l'extrema dreta: "No tot val en política, no poden dir que aquest govern és il·legítim i que som uns okupes", ha asseverat. Pedro Sánchez ha reclamat que aquests partits "respectin" els resultats que van sortir de les urnes el passat 10 de novembre de 2019 i ha criticat que ni Partit Popular ni Vox "ofereixen cap projecte més enllà dels insults". Preguntat pel ple del dilluns del Tribunal Constitucional, el socialista s'ha limitat a manifestar que "el que s'espera del TC és que imperi el sentit comú i que imperi la Constitució". Alhora, ha volgut subratllar que "és la primera vegada en 40 anys que aquest tribunal convoca un ple de manera urgent per estudiar si paralitza un tràmit parlamentari".

Les acusacions no només han anat dirigides contra els partits de la dreta, sinó que el mandatari espanyol també ha carregat contra "la dreta judicial": "Estem davant un intent d'atropellar la nostra democràcia per part de la dreta política, però no només aquesta, sinó també per la dreta judicial i, tots plegats, aclamats per la dreta mediàtica". Aquest discurs és similar al que ha pronunciat aquest mateix dijous des de l'hemicicle el diputat socialista Felipe Sicilia, que ha arribat a parlar d'intent de "cop amb togues".

Pedro Sánchez insisteix: "No hi haurà referèndum"

Davant els pactes amb ERC, la dreta ha alimentat la idea que el govern espanyol podria acabar acordant un referèndum d'independència a Catalunya, tot i que el govern espanyol ha deixat clar que "no hi ha cap possibilitat". Aquest dijous, Sánchez hi ha insistit: "No hi haurà cap consulta d'autodeterminació a Catalunya, no només perquè no té cabuda a la Constitució, sinó perquè hem de contribuir amb solucions que ajudin a superar la fractura de la societat catalana". Paral·lelament, ha declarat que "la via unilateral no es contempla, el procés ha acabat".

Un altre assumpte que Pedro Sánchez ha hagut d'abordar, preguntat pels periodistes, és l'atac d'Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, contra aquests acords amb els republicans. El secretari general del PSOE ha indicat que "respecta" les paraules de Page, però que no les comparteix: "L'última dècada ha estat una pèrdua de temps a Catalunya i a Espanya, es tracta de saber què és el que més li convé al país després del fracàs dels últims anys. El que necessitem és la convivència i no tornar a una etapa fosca", ha etzibat.