S'agreuja la fractura al PSOE per la reforma del Codi Penal i el pacte amb ERC. El president de Castella-la Manxa, el socialista Emiliano García-Page, ha tornat a carregar contra el cap de l'Executiu espanyol, Pedro Sánchez, per pactar amb "delinqüents" independentistes, i li ha demanat que "es mantingui en la posició de no tocar" els delictes relacionats amb la corrupció. En declaracions a la premsa des de Toledo i amb un posat molt seriós, Page ha assegurat que els independentistes volen "un Codi Penal amb nom i cognoms" que els inculpi mitjançant els seus propis vots. "És un moment greu per a Espanya", ha asseverat. Aquest mateix dimarts, l'exvicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra també ha criticat durament Sánchez pel que considera que és un "error".

"Que no ens prenguin per ximples"

"Aquest és un moment difícil i greu [...] El primer que em molestaria és que ens prenguin per ximples", ha etzibat a l'inici de la intervenció. Emiliano García-Page ha posat encara més pressió sobre Pedro Sánchez per no reformar el Codi Penal en una roda de premsa. "Soc molt contrari a la decisió del govern espanyol. Insisteixo: molt contrari. I ho soc perquè soc molt coherent" amb allò que el seu partit havia dit fins ara sobre la persecució a l'independentisme, ha assegurat amb to seriós el socialista castellano-manxec. "No és tolerable pactar amb els delinqüents la seva pròpia condemna", ha afegit.

"No em sembla progressista"

El president García-Page ha denunciat que els independentistes volen "un Codi Penal amb nom i cognoms", però ha assenyalat que, de la mateixa manera que un jutge és recusat quan porta una causa en la qual està afectat o un regidor s'ha d'absentar d'un ple quan es vota una decisió que l'afecta, el que busquen els independentistes catalans és que "els seus vots canviïn el Codi Penal que els afecta a ells". "Això no està bé. Ni em sembla d'esquerres, ni em sembla progressista ni em sembla útil", ha retret. No obstant això, s'ha mostrat confiat que el govern central es faci enrere. "Si som lògics i coherents, ha d'haver-hi un plantejament que deixi de banda els delictes que tenen a veure amb la corrupció política, directa o indirecta. És el que demanen els espanyols i la renovació que se li exigeix a tota institució política", ha reflexionat.